Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Izgleda da napokon znamo što piše u izjavi uz Istanbulsku konvenciju; Vrdoljak je otkrio par detalja

U izjavi piše da Konvencija ne obvezuje na uvođenje bilo kakve rodne ideologije i da je u skladu s Ustavom

24.08.2012., Senkovec- Ministar graditeljstva i prostornog uredjenja Ivan Vrdoljak povodom Dana opcine posjetio Senkovec.
 Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSEL
FOTO: PIXSELL

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je danas, nakon sastanka HDZ-a s koalicijskim partnerima, da je zadovoljan interpretativnom izjavom koja će biti uz tekst Istanbulske konvencije te, usput, otkrio kako ona izgleda, o čemu se dosad samo nagađalo.

Vrdoljak je rekao kako u izjavi osim onoga što je bit konvencije, a to je zaštita žena od nasilja, stoji i kako Konvencija ne obvezuje na uvođenje bilo kakve rodne ideologije, što zapravo u tekstu ni ne piše. Treća stvar koja piše u interpretativnoj izjavi je da je ona u skladu s Ustavom. O takvoj izjavi se u javnosti već ranije spekuliralo, a isto je napravila i Poljska kada je 2015. ratificirala Istanbulsku konvenciju.

Izjava koja nikoga ne obvezuje

Novinari su Vrdoljaka pitali i čemu služi interpretativna izjava kada ona zapravo nikoga ne obvezuje, na što je odgovorio protupitanjem.

“A čemu šteti takva izjava? Čemu šteti bilo koja izjava koja bi dovela širem konsenzusu? Hrvatsko društvo je kompleksno, a ako netko misli da će napraviti Hrvatsku primjerenu svom stavu, neće. Kompromis je velika stvar, a ako ova izjava doprinosi širem društvenom konsenzusu, ja bih je češće koristio, da ljudi shvate u čemu je stvar”, rekao je Vrdoljak.

Sve je prokomentirao i Brkić

Ovu je temu komentirao i Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, koji se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije. Novinari su ga pitali je li njega “umirila interpretativna izjava”, na što je Brkić kazao kako je on miran čovjek pa ga ne mora nitko umirivati, ali ima svoj stav. “Shvatite da u HDZ-u postoje različita mišljenja, različiti stavovi. Niti sam ja više HDZ od onih koji drugačije razmišljaju, niti su oni manje. Dakle, ovo sigurno neće destabilizirati HDZ, HDZ je jedinstven, u HDZ-u postoje različita mišljenja, svatko ima svoj stav o određenim pojavama u društvu”, rekao je Brkić, piše N1.

Kazao je i kako razlazi oko HDZ-a po pitanju glasanja o ovoj temi nemaju veze s povjerenjem Vladi i premijeru. “Mi smo već jednom napravili jednu glupost prije godinu i pol dana i daj Bože da je to zadnji put kad smo sami rušili svoju Vladu”, kazao je Brkić. Prijedlog o zakonu kojim bi se ratificirala Istanbulska konvencija naći će se na sjednici Vlade u četvrtak, što je najavio i premijer Andrej Plenković. Nakon toga, zakon ide u saborsku proceduru.