Politika & Kriminal

Da, znamo da zvuči malo suludo, ali ministarstvo je na natječaju stvarno odbilo Bakićev projekt za klince

Croatian Makers liga nije zadovoljila kriterije za dodjelu sredstava

15.12.2016., Slavonski Brod - U organizaciji udruge Connect IT, te HVIDRA-e Slavonski Brod odrzano je 2. kolo Croatian Makers lige, Regija Slavonski Brod. 
Mali roboticari dobili su novi zadatak u kojem su morati pokazati koliko su svladali vjestine programiranja mBot robota. 
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Projekt Croatian Makers liga odbijen je na natječaju koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih projektima izvaninstitucijalnog obrazovanja u ukupnom iznosu od 8.850.000.

Vijest je upravo objavio Nenad Bakić, pokretač projekta koji je posljednjih mjeseci postigao prilično spektakularne rezultate, a kako su jučer objavili gotovo svi mediji, crowdfundingom je u nekoliko dana skupio više od 130.000 dolara. Do danas, tri dana nakon početka akcije, prikupljeno je 150.000.

“Prvi put smo se javili na neki državni natječaj, koji kao da je pisan za nas”, piše gospodin Bakić na svom Facebooku, objašnjavajući kako je država nudila “ne baš velika sredstva s obzirom na to koliko u Croatian Makers ligu ulažu privatne osobe”.

Zašto je Ministarstvo odbilo projekt

Prema odluci Ministarstva znanosti, međutim, ne kvalificiraju se među 128 projekata koje će država poduprijeti. Nenad Bakić naveo je neke od razloga koje su im usmeno iskomunicirali:

“Kažu da nemamo uključene volontere u projekt (recimo, ja sam volonter 12 sati dnevno, a što je sa svim nastavnicima?). Nismo imali ranijih bespovratnih potpora (što je s našim milijunima uloženima u Ligu?).

Nismo dovoljno jasno pojasnili IRIM-ove dosadašnje projekte (možda smo debilčeki u pisanju projekata, vjerujem da nismo, ali imamo nevjerojatno informativan web). Nismo dovoljno dobro dokazali operativne i organizacijske kapacitete.

Nisu jasno opisana natjecanja i edukacije za učenike koje će prethoditi natjecanju. Nema uspostavljeno partnerstvo s jednicom lokalne i regionalne samouprave (Imamo potpisane ugovore sa 360 škola i udruga).

Ministar se, tvrdi Bakić, nije povratno javio

Opis korisnika (ciljna skupina) je preopćenit. Odabir učenika u projektu nije dovoljno transparentan. Ocijenjen je kao održiv, ali ne i kako će se osigurati financijska održivost nakon što projekt završi.

Nije jasno opisano koliko dugo će trajati edukacija, pa se ne zna da li je realan trošak. Korisnici su opća populacija, dobili bi više bodova da smo samo uključili nacionalna manjine, učenike s posebnim potrebama itd. Pretpostavljaju da u prosječnom razredu postoje sve skupine, ali treba jasnije navesti”.

Bakić dalje objašnjava kako se osobno obratio ministru Pavi Barišiću, no iako mu se obećao povratno javiti, nije. Kako je, usput, Telegram nedavno objavio, ovaj projekt proširio se na regiju. Odnosno u Srbiju, gdje ga podupire tamošnje ministarstvo prosvjete.

Odluku ministarstva možete pronaći ovdje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu