Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Izgleda da ovaj hakerski napad, koji je paralizirao pola svijeta, neće skoro nestati. Izvukli smo što trebate znati

Virus je stigao i u Hrvatsku, očekuje se daljnje širenje

FOTO: Flickr

Masovni kibernetički napad takozvanim ucjenjivačkim softverom (ransomware) u petak je pogodio računalne mreže tvrtki i javnih ustanova u gotovo stotinu zemalja diljem svijeta, a stručnjaci upozoravaju da bi uskoro trebao stići i do SAD-a.

Ucjenjivački software blokira pristup računalnom sustavu i potom traži novac kako bi ga odblokirao a, po češkoj kompaniji Avast koja se bavi kibernetičkom sigurnošću, u petak je zabilježeno 75000 napada tim štetnim programom u 99 zemalja. Najteže su pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan, ocijenio je Avast.

Jakub Kroustek iz češke tvrtke Avast koja razvija sigurnosne računalne programe, rekao je da je do 19 i 15 u petak zabilježio najmanje 75000 napada. Kroustek je na blogu tvrtke napisao da je prva verzija ovog ucjenjivačkog softwarea detektirana u veljači, te da je sada software dostupan na 28 jezika, uključujući bugarski i vijetnamski.

Tko je sve napadnut?

“To je međunarodni napad i pogođen je veliki broj zemalja i organizacija”, rekla je britanska premijerka Theresa May. U Velikoj Britaniji je napadnuto najmanje 16 organizacija britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), uključujjući nekoliko bolnica u Londonu i drugim dijelovima Engleske i Škotske. U Hrvatskoj je dosad poznato da je napadnut kompjuterski sustav Policijske uprave zadarske. Rusko ministarstvo je također potvrdilo da je bilo izloženo kibernetičkom napadu i navelo da je virus napao računala ministarstva s operatvnim sustavom Windows, izvijestila je ruska državna agencija TASS.

Španjolska vlada upozorila je ranije u petak da se velik broj tvrtki našao pod ovim kibernetičkim napadom. Među metama napada je Telefonica, najveća nacionalna telekomunikacijska tvrtka, dok su preventivne mjere uvele energetske kompanije Iberdrola i Gas Natural. Sjeverni švedski okrug Tirma također je izvijestio da je napadnut. “Pogođeno je oko 70 računala”, rekao je agenciji Dpa načelnik Andreaz Stromgren. Napadima su, među ostalim, pogođeni i telekomunikacijski operateri u Portugalu i Argentini, te američka kompanija FedEx.

Što hakeri traže?

Po slici ekrana jednog od pogođenih računala NHS-a napadači su tražili isplatu 300 dolara u digitalnoj valuti bitcoinu u roku od tri dana kako bi ponovno omogućili pristup kriptiranim datotekama.

Kako je napad izveden?

Vjeruje su da su napadi izvršeni ucjenjivačkik softwareom pod nazivom Wanna Decryptor. Hakeri koji stoje iza programa, izvijestio je New York Times, koristili su se i alatima koje je razvila Nacionalne agencija za sigurnost SAD-a. Ti su alati procurili prošle godine na internet, što je bila vrlo neugodna situacija za obavještajnu agenciju.

Vrus u kompjuter ulazi putem zlonamjernih dodataka u neželjenoj pošti, a čim se otvori odmah počinje stvarati šifrirane kopije podataka na napadnutom računalu nakon čega briše originale. Tako ostaju samo šifrirane kopije kojima korisnik više ne može pristupiti, osim s ključem za dešifriranje.

Što ako ga pokupite?

Osnovna razina softvera može biti uklonjena ako Windowse stavite u sigurnosni način rada. Nakon toga treba pokrenuti antivirusni program koji će pronaći i obrisati softver, no uklanjanje virusa ovisi i o tome kakav program imate na računalu. Na mnogim računalima su, naime, antivirusni programi istekli.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više