Politika & Kriminal

Izgleda da se pakistanski avion s 99 putnika srušio jer su piloti bili zaokupljeni razgovorom o koroni

Airbus A320 srušio se u 22. svibnja u Karachiju, preživjela su samo dva putnika

(FILES) In this file photo taken on May 24, 2020, security personnel stand beside the wreckage of a plane at the site after a Pakistan International Airlines aircraft crashed in a residential area days before, in Karachi. - A plane crash which killed 97 people in Pakistan last month was because of human error by the pilot and air traffic control, according to an initial report into the disaster released on June 24. (Photo by Asif HASSAN / AFP)
FOTO: AFP

Piloti pakistanskog zrakoplova u čijem je padu prošli mjesec poginulo 97 ljudi nisu bili usredotočeni na let, već zaokupljeni razgovorom o koronavirusu, objavio je pakistanski ministar zrakoplovstva u srijedu.

Airbus A320 pakistanske državne aviokompanije pao je 22. svibnja u južnom gradu Karachiju. Kad je zrakoplov udario u tlo kilometar od zračne piste, u drugom pokušaju slijetanja, poginuli su svi osim dva putnika.

Ministar Gulam Sarvar Khan je u predstavljanju prvog izvještaja o nesreći pred parlamentom kazao kako je zrakoplov bio u potpunosti tehnički ispravan, no da piloti nisu bili „usredotočeni“ zbog pandemije koronavirusa.

Nisu slušali upozorenja

„Rasprava tijekom cijelog leta bila je o koronavirusu“, kazao je Khan o snimljenim razgovorima između pilota i kopilota. „Koronavirus je dominirao njihovim mislima. Virus je pogodio njihove obitelji“, dodao je.

U izvještaju se ne navodi sadržaj tih razgovora, no stoji kako piloti nisu pratili protokole slijetanja. „Izdano je nekoliko upozorenja, poput onog o prevelikoj brzini, tehničkoj nespremnosti za slijetanje i o blizini tla, no ona nisu poslušana“, otkrio je ministar.

„Prvo slijetanje je provedeno bez spuštenih kotača. Zrakoplov je dotaknuo pistu svojim motorima“.

Rekli da će se snaći

Zrakoplov je na udaljenosti od 16 kilometara od piste bio na prevelikoj visini, na što su kontrolori leta upozorili pilote i savjetovali im da naprave još jedan krug prije slijetanja.

„Kontrolori su ih upozorili, no oni su rekli da će ‘se snaći’ i potom počeli ponovno razgovarati o koronavirusu“.

Po ministrovim riječima, istraga je također pokazala da pilot nije spominjao bilo kakve tehničke poteškoće prilikom zadnjeg pokušaja slijetanja. U Pakistanu je zabilježeno sveukupno gotovo 190 tisuća slučajeva zaraze, s 3,7 tisuća smrtnih slučajeva, a država je prošli mjesec zabilježila veliki rast novih zaraza.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu