Izgleda da se profesori s Hrvatskih studija nisu uspjeli dogovoriti sa Sveučilištem pa od danas idu u štrajk

Obavijest je na Twitteru podijelio profesor Pavel Gregorić

ZADNJA IZMJENA: tra 3, 2017

Profesor filozofije s Hrvatskih studija Pavel Gregorić na svom je Twitteru objavio plakat kojim se sve zaposlenike i studente na Hrvatskim studijima obavještava da je od danas na tom fakutetu u tijeku štrajk profesora.

“Od 3. travnja 2017. u tijeku je štrajk dijela zaposlenika, u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Cilj je štrajka osiguranje gospodarskih i socijalnih prava i interesa zaposlenika Hrvatskih studija u skladu s načelom autonomije sastavnice sveučilišta. Tijekom štrajka obustavljaju se sve nastavne aktivnosti. Molimo za razumijevanje i podršku”, stoji u obavijesti.

Podružnica Sindikata znanosti i visokog obrazovanja na Hrvatskim studijima proteklog je tjedna donijela odluku o štrajku, nakon čega je uslijedio redoviti postupak mirenja Sindikata i Sveučilišta u Zagrebu. Do mirenja, čini se, ipak nije došlo, i profesori kreću u štrajk. Profesor Gregorić ranije je rekao kako su glavni razlozi štrajka nezakonitost odluke o promjeni statusa Hrvatskih studija te imenovanje privremenog znanstveno-nastavnog vijeća.

Studentski sabor odgodio blokadu do 11. travnja

Inače, Studentski sabor Hrvatskih studija objavio je na svojoj Facebook stranici u petak poslijepodne da odgađa blokadu nastave do 11. travnja, kada će biti održana sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj se očekuje odluka o vraćanju 15 upisnih mjesta na studij filozofije. Nakon blokade koja je trajala dva tjedna odnosno deset radnih dana, studenti su zaključili kako “blokada ne smije biti sama sebi svrha i kao takva kontraproduktivna”.

Izrazili su nadu da su blokadom nastave pokazali kako se “na Sveučilištu ne mogu donositi nepromišljene i štetne odluke koje se negativno odražavaju na studente i zaposlenike sastavnica kao i na sustav obrazovanja općenito”. Na sjednici Studentskog sabora u petak odlučeno je da to tijelo nastavi s radom i da će nastaviti održavati sjednice.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program