Politika & Kriminal

Izgleda da su Glogoški i Klemm odjednom sretni položajem branitelja, šator se upravo miče

Prosvjed završava nakon 555 dana, a sve je navodno već dogovoreno

24.04.2015., Zagreb - Konferencija za medije branitelja u satoru u Savskoj 66. Gjuro Glogoski, Drazimir Jukic. 
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Nakon 555 dana, danas je završio prosvjed u Savskoj 66. Potvrdio je to na konferenciji za medijie u šatoru ispred Ministarstva branitelja Đuro Glogoški, javlja N1.

Đuro Glogoški kazao je kako su željeli da branitelji ne budu na margini društva i da su zbog toga započeli prosvjed 20. listpoada 2014., nakon što nisu uspijeli postići dogovor s Ministarstvom branitelja. Tražili su ostavke ministra, njegove zamjene i pomoćnika.

Promjena vlasti

“Do danas, 555. dana, prošle su stotine tisuća branitelja i onih koji su nam se obraćali za povjerenje. Možemo slobodno reći da je ovaj šator postao institucija, svakog smo saslušali i pročitali svako pismo koje su nam poslali”, kazao je Glogoški.

Kazao je kako “od početka grade zajedništvo branitelja u Hrvatskoj”, a kako “mogu zaboraviti one koji su htjeli obezrvrijediti Domovinski rat, branitelje i njihove obitelje, ali kako su posljedice vidljive”.

Nastavio je: “Sada, kad su došle promjene, nastavili smo prosvjed iako se pisalo da je cilj dovođenje druge stranke na vlast. Prosvjedovali smo za prava hrvatskih branitelja”. Dodaje kako želi da će ustavni zakon o braniteljima biti donesen do kraja ove Vlade. “Kad u Saboru ne budu oni koji mrze hrvatske branitelje, vjerujem da ćemo imati ustavni zakon”, rekao je.

Ministar je bio dio prosvjeda

“Branitelji su postali sastavni dio Ministarstva i sudjelovat će u izradi zakona koji ih se tiču. Postat ćemo dio društva, nećemo biti na margini, a bilo koja vlada koja će doći znat će da je šator otišao u povijest”, rekao je.

Kaže da im ništa nije obećano. “Ne zaboravimo da su i ministar i njegov pomoćnik bili dio prosvjeda, bili smo u Ministarstvu danas i krenimo zajedno prema zajedničkom cilju”, kazao je i opovrgnuo da su nekima u šatoru obećana radna mjesta. “Ne zaboravimo i da je Crkva stala uz nas od prvog trenutka”

Crkva uz prosvjednike

Prekid je navodno usuglašen s krovnim udrugama na državnoj razini. Odluka je već donesenea, a demontaža šatora postaje tek tehničko pitanje.

Šator institucija?

Šator bi se, kako piše Večernji pozivajući se na neimenovani izbor, mogao čuvati u Vukovaru. Prema pisanju istog lista prosvjedici imaju veliko povjerenje u resornog ministra Tomu Medveda, čiji su Tigrovi od prvog dana sudjelovali u prosvjedu.

“Šator će ostati zabilježen u povijesti, on je ušao u povijest. Na žalost, postao je jedna institucija ne samo za branitelje, već i njihove obitelji, koje su izgubile povjerenje u institucije, postao je mjesto gdje su se branitelji obraćali nama”, kazao je za N1.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu