Izgleda da su Rusi hakirali jednu američku elektroenergetsku kompaniju. Otkriven je virus na laptopu

Napad na električnu mrežu je znakovit jer pokazuje njezinu potencijalnu ranjivost

ZADNJA IZMJENA: pro 31, 2016
Foto: AFP

Centar za opskrbu električnom energijom iz Vermonta koji ima dvije velike mreže Green Mountain Power i Burlington Electric otkrio je u svome sustavu virus koji je povezan sa ruskim hakerima. Virus je povezan sa operacijom naziva Grizlijeva stepa, kako je Obamina administracija nazvala rusku operaciju hakiranja, piše The Washington Post.

Rusi nisu aktivno koristili kod da bi poremetili opskrbu električnom energijom, kazao je neimenovani dužnosnik washingtonskim novinama. Ipak, prodor u nacionalnu električnu mrežu je znakovit jer pokazuje njezinu potencijalnu ranjivost.

Vlada redovito nadzire nacionalnu električnu mrežu jer je visoko kompjuterizirana i svaki poremećaj može imati katastrofalne posljedice na funkcioniranje medicinskih i hitnih servisa.

Virus na jednom laptopu

Službene osobe nisu sigurne koja je bila namjera Rusa. Savezni dužnosnici dali su kod virusa korišten u Grizlijevoj stepi izvršnim komunalnim dužnosnicima cijele zemlje, a jedino vermontski komunalni službenici su ga identificarali unutar svoje mreže. Incident je prijavio Burlington Electric.

Napad je načinjen tako da omete komunalne operacije ili je samo test da Rusi vide mogu li prodrijeti u takav sustav. Virus je otkriven na samo jednome laptopu, priopćila je kompanija sinoć. Kažu da su brzo reagirali i skenirali sve kompjutere svoga sustava, a virus je otkriven samo na jednome. Izolirali su laptop i obavijestili savezne službe. Pokušavaju pratiti virus da bi prevenirali druge pokušaje da se Rusi infiltriraju u njihov sustav opskrbe.

Eva Benedik
Telegram autor
1921 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program