Politika & Kriminal

Uskok ima još jedno priznanje u aferi Janaf; Petekova konzultantica puštena je na slobodu

Mirjana Prodan puštena je iz istražnog zatvora nakon što je iznijela obranu

Konzultantica i vlasnica tvrtke Convena Mirjana Prodan, osumnjičena u aferi Janaf, puštena je istražnog zatvora. Uskok sumnja da je Prodan, kao glavna konzultantica ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka, sudjelovala u namještanju natječaja koje je raspisao grad Velika Gorica. Uhićeni HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, prema tvrdnjama istražitelja, pogodovao je upravo Petekovoj firmi. Prodan je sada priznala svoju ulogu pa je zbog toga puštena iz istražnog zatvora, što je dosad već učinilo nekoliko osumnjičenih.

Već ranije svoju ulogu u kraku afere oko namještanja natječaja za pročistač u Velikoj Gorici priznali su Tomislav Jelisavac, direktor gradske tvrtke VG Vodoopskrba te njegova zaposlenica Katarina Gašparac. Potvrdili su da se Peteku pogodovalo na zahtjev gradonačelnika Barišića koji je i jedini član skupštine velikogoričke komunalne firme. Petek je, stoji u rješenju o provođenju istrage, neosnovano dobio natječaj čija je vrijednost procijenjena na 97 milijuna kuna. Ponuda Petekove firme iznosila je nešto manje od 150 milijuna kuna.

Tajne snimke razgovora

Sklapanju tog ugovora, kako proizlazi iz tajnih snimki, prethodili su sastanci Barišića, Peteka i Jelisavca. Osim toga, istražitelji raspolažu i porukama koje su razmjenjivali Petek i Mirjana Prodan te zaključuju kako iz njih proizlazi da je upravo ona prilagođavana natječajnu dokumentaciju za pročistač u Velikoj Gorici. Najprije je, sumnja se, namještano da ona dobije te konzultantske usluge, a ona je, navodno, radila u Petekovu korist.

Jedan od ključnih detalja zabilježen je u razgovoru između Mirjane Prodan i Kreše Peteka 30. rujna prošle godine. Bilo je to na samom početku tajnog nadzora okrivljenih u ovoj aferi. Tada je, navodi se među dokazima, konzultantica Peteku rekla: “Natječaj je tako postavljen da dovodi do konfuzije. Znači mi bi to mogli ispraviti kroz pitanja i odgovore. Dat ćemo sugestivna pitanja, tak da nam ih u principu odgovori potvrde kroz ono što ćemo mi dati… To bi nam bilo jako važno, ako nam to netko može osigurati”.

Sastanak o vrijednom natječaju

Snimljen je i detalj sa sastanka Peteka, Barišića i Jelisavca 3. veljače ove godine u restoranu “Mon Ami” u Velikoj Gorici. “Ovaj će danas doći u 15 do 12… ono kaj smo jučer razgovarali… ja ću s njim biti u Mon Amiju kratko… hoćeš ti navratiti na kavu, desetak minuta”, pozvao je Barišić Jelisavca na taj sastanak. Istražitelji vjeruju kako su njih dvojica s Petekom tada dogovarala detalje natječaja za pročistač.

Već u 13:05 sati tog istog 3. veljače Petek javlja Mirjani Prodan: “Slušaj me molim te. Ja sam dobil sad zadnju dokumentaciju za VG, imam ju kod sebe na sticku”. Naknadno je snimljeno i kako joj je taj stick predao.

I idući dan snimljen je kako jednom od svojih sugovornika govori: “Znači ja od jučer imam novi podatak…. jučer smo se Dražen i ja dogovorili”.

Nastavite čitati