Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Profesori zlostavljači izvući će se na zastaru. Što onda mogu fakulteti?

Rok za prijavu seksualnog uznemiravanja je samo tri mjeseca. Provjerili su mogu li ih fakulteti svejedno ukloniti

Nakon što su brojne studentice prijavile seksualno uznemiravanje na više fakulteta u Zagrebu policija je započela provjeravati njihove optužbe. Prijave protiv predavača na zagrebačkim fakultetima zaredale su nakon što je mlada srpska glumica Milena Radulović prijavila zbog silovanja vlasnika glumačke škole Miroslava Miku Aleksića.

Što će policijsko-pravosudni aparat moći poduzeti protiv prijavljenih profesora, teško je prognozirati. Ako ne bude epiloga kaznenih postupaka, je li moguće da oni ostanu raditi na fakultetima na kojima su napadali studentice? Pitali smo dekane što planiraju poduzeti.

Zbog lošeg zakona sve bi moglo propasti

Problem je, naime, što se prema sadašnjem zakonu prijave za seksualno uznemiravanje mogu podnijeti najduže tri mjeseca od trenutka kada se to kazneno djelo dogodilo. Zbog tog zakonskog ograničenja nedavno su propale i optužbe protiv Bernarda Jakelića, bivšeg potpredsjednika Hrvatske udruge poslodavaca. Tužiteljstvo, kako su za Telegram tada objasnili pravni stručnjaci, zbog zakonskog ograničenja od tri mjeseca jednostavno nije moglo pokrenuti kazneni postupak protiv gospodina Jakelića.

U slučaju da je uz neprimjerene dodire bilo i primjene sile ili prijetnji studenticama, moglo bi se raditi o bludnim radnjama, a to policija mora procesuirati po službenoj dužnosti. Dakle, one studentice koje su seksualno zlostavljanje proživjele u posljednje tri godine imaju mogućnost još sada podnijeti tužbe protiv profesora zbog duševnih boli te ih tužiti zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Što će biti s prijavljenim profesorima?

Ukoliko su svi ti rokovi prošli i ako protiv njih ne budu pokrenuti kazneni postupci, je li moguće da će profesori ostati raditi na fakultetima kao da se ništa nije dogodilo? Taj upit poslali smo Akademiji likovnih umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti, Veterinarskom fakultetu i Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojima su, koliko je do sada poznato, podnijete prijave protiv profesora.

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković potvrdila je za Telegram kako je dužna pokrenuti postupak utvrđivanja navoda iz pristiglih prijava koje se odnose na zaposlenike Akademije dramskih umjetnosti.

“Imenovala sam Povjerenstvo za provođenje unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja. Temeljem izvješća tog Povjerenstva donijet ću odluku koje mehanizme predviđene Zakonom o radu i Pravilnikom o radu Akademije dramske umjetnosti treba pokrenuti. Raspon mogućih sankcija kreće se od opomene do raskida ugovora o radu”, kazala je za Telegram dekanica Perković.

Fakulteti imaju interne pravilnike

I dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Šimpraga upućuje na Pravilnik o odgovornosti radnika za povrede radne dužnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U njemu se seksualno uznemiravanje navodi kao teža povreda radne dužnosti. Ukoliko povjerenstvo utvrdi da je doista došlo do takve povrede, dekan kao kaznu profesoru može izreći i otkaz.

Prema propisanoj proceduri takvi postupci su hitni, a mogu ih pokrenuti dekan ili prodekan, bilo samoinicijativno, bilo na osnovu prijava.

“Uprava Filozofskog fakulteta tek je 27. siječnja zaprimila sve prijave o seksualnom uznemiravanju od studentske pravobraniteljice i već taj i idući dan započela s postupanjem po svim prijavama”, rekao nam je dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Svi mogu prijaviti spolno uznemiravanje

S Akademije likovnih umjetnosti (ALU) poručuju da su pripremili sve korake za zaprimanje prijava koje se odnose na slučajeve zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja. Kažu da je studenticama, studentima i alumnima na raspolaganju on-line obrazac putem koje mogu, i anonimno, prijaviti događaj za koji smatraju da predstavlja neprihvatljivo ponašanje.

“Mogući aspekti odgovornosti nastavnika protiv kojeg je podnesena prijava za koju se ustanovi da ima osnove su od etičke i radno-pravne, kroz moguće interne postupke na samoj Akademiji, do kazneno-pravne ili prekršajne odgovornosti, kroz postupke koje provode nadležna pravosudna tijela”, pojašnjava za Telegram Maja Rožman, prodekanica za kvalitetu, poslijediplomske studije i cjeloživotno obrazovanje ALU.

Naglašava da su prijave tek počele pristizati pa je, smatra, preuranjeno reći koji će se postupci voditi i s kojih ishodom. “Naglašavamo da smo uspostavili komunikaciju s kriminalističkim istražiteljima kako bi se prijave maksimalno brzo uzele u postupak pred nadležnim tijelima”, dodaje.

Profesor s Veterine već je udaljen s posla

Veterinarski fakultet, čiji je jedan profesor također prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja više studentica, već je protiv njega pokrenuo postupak u skladu s općim aktima Fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu. I udaljili su ga s radnog mjesta do okončanja tog postupka.

Bivša studentica za Telegram je detaljno opisala kako ju je seksualno uznemiravao. Iako je bio prijavljen još 2018., postupak protiv njega pokrenut je tek sada. U međuvremenu prijave s fakulteta i dalje stižu, posljednje u nizu opet dolaze s Filozofskog fakulteta.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više