Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Izlaze nova otkrića o ‘Generalu’, novac za projekt davale su i siromašne općine i županije

HTV je na film i seriju potrošio 9,6 milijuna kuna, a HAVC je dodao 4,2 milijuna

13.07.2019., Pula - Svecano otvoren 66. Pula Film Festival  obiljezen premijerom filma General. Susret Kolinde Grabar Kitarovic i Antuna Vrdoljaka.
Photo: Dusko Marusic /PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatska radiotelevizija je na film i seriju “General” potrošila je 9,6 milijuna kuna, dok je Hrvatski audiovizualni centar izdvojio 4,2 milijuna kuna. No, hrvatski građani su za uratke scenarista i redatelja Antuna Vrdoljaka dali još više novca, piše Slobodna Dalmacija, koja je doznala točne svote kojima su pojedini gradovi, općine, županije i državne tvrtke potpomogli nastanak serije i filma. Potpore je od lokalnih jedinica tražila produkcijska kuća Kiklop film, čiji je osnivač Antun Vrdoljak, a član društva je njegov sin, Andrija Vrdoljak.

Na njihove zamolbe je odgovorila Šibensko-kninska županija, koja je Vrdoljakovom projektu pružila financijsku potporu u iznosu od 100 tisuća kuna. Još je velikodušnija bila Zadarska županija, koja je dala 120 tisuća kuna, i na raspolaganje stavila usluge svojeg Filmskog ureda, koji je ekipi pomogao oko ishođenja potrebnih dozvola, odabira lokacija i drugih organizacijskih detalja. Posebno široke ruke bili su u Pakoštanama, mjestu gdje je Ante Gotovina odrastao. „Općina Pakoštane je sukladno Ugovoru o partnerstvu sufinancirala film i seriju u iznosu od 250.000,00 kn s PDV-om”, rekli su iz općine za Slobodnu.

Od Zagreba 1,8 milijuna kuna

Osječko-baranjska županija je za Generala dala 20 tisuća, Općina Tkon je uplatila 10 tisuća kn, koliko je donirala i Općina Lovinac. Iz Grada Šibenika je tvrtki Kiklop stiglo 100 tisuća kuna + PDV, a nadležni su objasnili kako su novac rado dali zbog toga što je prostor Šibenika teško stradao u ratu, pa su željeli da se to prikaže na malim ekranima, „jer smatramo važnim istinu o Domovinskom ratu prenositi generacijama koje dolaze”, napisali su.

Grad Zadar je dodao 50 tisuća kuna smatrajući kako je prikladno sudjelovati u financiranju filma o počasnom građaninu Zadra. Grad Biograd na Moru potpomogao je snimanje filma s 250 tisuća kuna, dok je Općina Sveti Filip i Jakov dodala 100 tisuća kuna plus PDV. Uvjerljivo najviše novca General je dobio od Grada Zagreba, koji je izvršio uplate u tri navrata, 2016., 2017. i 2018. godine, pa je Vrdoljakov projekt sponzorirao s ukupno 1,8 milijuna kuna.

Sudjelovala je i BiH

Velike svote donirale su i državne tvrtke. Najizdašniji je bio HEP, koji je kroz program sponzorstava i donacija za film 2016. i 2017. godine odobrio ukupno 600.000 kuna. Hrvatska pošta je dodala 100 tisuća kuna plus PDV, dok su Hrvatske šume dale 10 tisuća kuna. Državna uprava za zaštitu i spašavanje nije donirala novac, ali produkciju je potpomogla logistički. Navode da su na posudbu dali šest kompleta klupa i stolova, jednu grijalicu, jedan agregat, dva kabela na kolutu i dva termo-kontejnera za prijenos hrane, piše Slobodna Dalmacija,

Naravno, u snimanju Generala sudjelovalo je i Ministarstvo obrane, odakle su Telegramu odgovorili da su produkciji pružili „logističku potporu i pomoć”, i to „u okviru planiranih trenažnih i obučnih aktivnosti bez dodatnih troškova za HV.” Uz to, u snimanju je sudjelovalo „od 3 do 180 pripadnika OS RH, ovisno o scenama, a najveći broj pripadnika, njih 180, bilo je angažirano na snimanju samo dva dana”, tvrde iz MORH-a.

Filma i seriju o Gotovini sponzorirale su i privatne tvrtke, iz kojih nisu htjeli reći koliko su novca dali Vrdoljaku. Posebno zanimljivo zvuči činjenica da je snimanje Generala potpomogla čak i BiH, i to zahvaljujući tamošnjem koproducentu, Kazališno-filmskoj udruzi Oktavijan iz Mostara, koja je preko natječaja povukla 40 tisuća konvertibilnih maraka, odnosno oko 150 tisuća kuna, iz bosanskohercegovačke Fondacije za kinematografiju.