Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Izlaze nova otkrića o ‘Generalu’, novac za projekt davale su i siromašne općine i županije

HTV je na film i seriju potrošio 9,6 milijuna kuna, a HAVC je dodao 4,2 milijuna

13.07.2019., Pula - Svecano otvoren 66. Pula Film Festival  obiljezen premijerom filma General. Susret Kolinde Grabar Kitarovic i Antuna Vrdoljaka.
Photo: Dusko Marusic /PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatska radiotelevizija je na film i seriju “General” potrošila je 9,6 milijuna kuna, dok je Hrvatski audiovizualni centar izdvojio 4,2 milijuna kuna. No, hrvatski građani su za uratke scenarista i redatelja Antuna Vrdoljaka dali još više novca, piše Slobodna Dalmacija, koja je doznala točne svote kojima su pojedini gradovi, općine, županije i državne tvrtke potpomogli nastanak serije i filma. Potpore je od lokalnih jedinica tražila produkcijska kuća Kiklop film, čiji je osnivač Antun Vrdoljak, a član društva je njegov sin, Andrija Vrdoljak.

Na njihove zamolbe je odgovorila Šibensko-kninska županija, koja je Vrdoljakovom projektu pružila financijsku potporu u iznosu od 100 tisuća kuna. Još je velikodušnija bila Zadarska županija, koja je dala 120 tisuća kuna, i na raspolaganje stavila usluge svojeg Filmskog ureda, koji je ekipi pomogao oko ishođenja potrebnih dozvola, odabira lokacija i drugih organizacijskih detalja. Posebno široke ruke bili su u Pakoštanama, mjestu gdje je Ante Gotovina odrastao. „Općina Pakoštane je sukladno Ugovoru o partnerstvu sufinancirala film i seriju u iznosu od 250.000,00 kn s PDV-om”, rekli su iz općine za Slobodnu.

Od Zagreba 1,8 milijuna kuna

Osječko-baranjska županija je za Generala dala 20 tisuća, Općina Tkon je uplatila 10 tisuća kn, koliko je donirala i Općina Lovinac. Iz Grada Šibenika je tvrtki Kiklop stiglo 100 tisuća kuna + PDV, a nadležni su objasnili kako su novac rado dali zbog toga što je prostor Šibenika teško stradao u ratu, pa su željeli da se to prikaže na malim ekranima, „jer smatramo važnim istinu o Domovinskom ratu prenositi generacijama koje dolaze”, napisali su.

Grad Zadar je dodao 50 tisuća kuna smatrajući kako je prikladno sudjelovati u financiranju filma o počasnom građaninu Zadra. Grad Biograd na Moru potpomogao je snimanje filma s 250 tisuća kuna, dok je Općina Sveti Filip i Jakov dodala 100 tisuća kuna plus PDV. Uvjerljivo najviše novca General je dobio od Grada Zagreba, koji je izvršio uplate u tri navrata, 2016., 2017. i 2018. godine, pa je Vrdoljakov projekt sponzorirao s ukupno 1,8 milijuna kuna.

Sudjelovala je i BiH

Velike svote donirale su i državne tvrtke. Najizdašniji je bio HEP, koji je kroz program sponzorstava i donacija za film 2016. i 2017. godine odobrio ukupno 600.000 kuna. Hrvatska pošta je dodala 100 tisuća kuna plus PDV, dok su Hrvatske šume dale 10 tisuća kuna. Državna uprava za zaštitu i spašavanje nije donirala novac, ali produkciju je potpomogla logistički. Navode da su na posudbu dali šest kompleta klupa i stolova, jednu grijalicu, jedan agregat, dva kabela na kolutu i dva termo-kontejnera za prijenos hrane, piše Slobodna Dalmacija,

Naravno, u snimanju Generala sudjelovalo je i Ministarstvo obrane, odakle su Telegramu odgovorili da su produkciji pružili „logističku potporu i pomoć”, i to „u okviru planiranih trenažnih i obučnih aktivnosti bez dodatnih troškova za HV.” Uz to, u snimanju je sudjelovalo „od 3 do 180 pripadnika OS RH, ovisno o scenama, a najveći broj pripadnika, njih 180, bilo je angažirano na snimanju samo dva dana”, tvrde iz MORH-a.

Filma i seriju o Gotovini sponzorirale su i privatne tvrtke, iz kojih nisu htjeli reći koliko su novca dali Vrdoljaku. Posebno zanimljivo zvuči činjenica da je snimanje Generala potpomogla čak i BiH, i to zahvaljujući tamošnjem koproducentu, Kazališno-filmskoj udruzi Oktavijan iz Mostara, koja je preko natječaja povukla 40 tisuća konvertibilnih maraka, odnosno oko 150 tisuća kuna, iz bosanskohercegovačke Fondacije za kinematografiju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više