Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Izlazne ankete: Trijumf Tomaševića, Puljak prvi u Splitu, Filipović u Rijeci, Radić u Osijeku

U 19 sati zatvorena su biračka mjesta, evo što pokazuju prva istraživanja

Gotovo sve predizborne ankete predvidjele su da će najviše glasova za gradonačelnika Zagreba dobiti kandidat platforme Možemo!, Tomislav Tomašević. Pokazalo se da su istraživanja javnog mnijenja ovoga puta bila u pravu. Prema prvim izlaznim anketama, Tomašević je dobio 48,6 posto glasova. Ipak, kandidat platforme Možemo! nije dobio povjerenje apsolutne većine birača, pa će se o novom gradonačelniku glavnog grada odlučivati u drugom krugu izbora.

Prema izlaznim anketama, tamo će se Tomaševiću suprotstaviti kandidatkinja stranke BM 365 Jelena Pavičić Vukičević koja je dobila 11,5 posto glasova. No, Miroslav Škoro iznimno joj je blizu. Prema izlaznim anketama dobiva 11,4 posto; Nije jako daleko ni Davor Filipović zasad ima 10,3 posto, dok je Joško Klisović ozbiljno podbacio i dobiva 6,1 posto.

Split

Predizborne ankete u Splitu naviše glasova davale su gradonačelničkom kandidatu HDZ-a, Vici Mihanoviću. Za priliku da se s njim ogledaju u drugom krugu trebali su se boriti Ivica Puljak iz Centra ili HGS-ov Željko Kerum. Prema prvim izlaznim anketama, Puljak je dobio27,4 posto; Mihanović 23,4 posto; Kerum 16,1 posto. Slijedi SDP-ov Franić s 6,8 posto, Ramljak s 5,8 posto; Prkić s 5,4 posto i Grković s 5,3 posto.

Rijeka

Prema posljednjim predizbornim istraživanjima javnog mnijenja, favorit za gradonačelnika Rijeke bio je SDP-ov Marko Filipović. Prema prvim izlaznim anketama, on dobiva 29,9 posto; Štimac 16,3 posto, Ostrogović 15,0 posto.

Osijek

Posljednje ankete u Osijeku predviđale su da će najviše glasova za gradonačelnika dobiti HDZ-ov Ivan Radić. Za drugo mjesto borili su se SDP-ovac Goran Kušec i kandidat kojeg su podržali Most i Domovinski pokret, Berislav Mlinarević. Prema prvim izlaznim anketama, Radić dobiva 41,4 posto; Mlinarević 19,2 posto; Kušec 16,6 posto.