Iznenada je preminuo Željko Rohatinski, bivši guverner HNB-a

Rohatinski je preminuo u četvrtak poslijepodne. Imao je 68 godina

ZADNJA IZMJENA: pro 12, 2019
Foto: PIXSELL

Umro je bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, objavio je maloprije Jutarnji.

Isti list navodi da je Rohatinski preminuo iznenada u četvrtak poslijepodne. Imao je 68 godina.

Rohatinski je rođen u Zagrebu 3. kolovoza 1951. godine, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 1974., a na istom je fakultetu i doktorirao 1988. godine, na kojem mu je mentor bio bivši ministar financija Mato Crkvenac.

Spasio državu od financijske krize

Poslovnu karijeru započeo je kao pripravnik u Republičkom zavodu za društveno planiranje 1974. godine, da bi 1989. godine bio imenovan generalnim direktorom Zavoda. Godine 1990. postao je voditeljem Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, kojim je rukovodio do 1998. godine, kada je prešao na mjesto glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb.

Na tom mjestu radi do travnja 2000. godine, kada preuzima mjesto direktora za makroekonomske analize koncerna Agrokor, a 12. srpnja iste godine imenovan je guvernerom HNB-a odlukom Zastupničkog doma Hrvatskog sabora. Hrvatski sabor povjerio je 7. srpnja 2006. godine drugi šestogodišnji mandat dr. Rohatinskom.

Mnogi ekonomski stručnjaci naglašavaju da je upravo HNB na čelu s Rohatinskim odradio posao za cijelu državu i spasio je od financijske krize i nestabilnosti.

Rohatinski je dobitnik Fulbrightove stipendije, a autor je više knjiga. Upravo ovih dana iz tiska izlazi i njegova autobiografska knjiga Persona non grata.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program