Izrael će danas, kao prva strana zemlja, dobiti prva dva američka F-35 stealth lovca i tako osigurati superiornost u zraku

Pentagon kaže kako to naglašava usku obrambenu suradnju dvaju zemalja

ZADNJA IZMJENA: pro. 12, 2016
Foto: AFP/AFP

Najnaprednije izraelsko oružje, dva F-35 stealth borbena lovca, trebala bi sletjeti u Nevatim zračnu bazu pored Beershebe po prvi put u ponedjeljak poslijepodne. Očekuje se ceremonija svečanosti za doček lovaca na kojima će biti državni vrh uključujući i premijera Benjamina Netanyahua, javlja Jerusalem Post.

Očekuje se i kako će se američki ministar obrane Ash Carter susresti sa svojim izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom. “Dolazak zrakoplova naglašava usku obrambenu suradnju između SAD-a i Izraela”, stoji u priopćenju Pentagona.

Do 2022. trebalo bi ih stići 50

Izrađeni od strane Lockheed Martina, avioni nose nadimak “Adir” ili “Moćni”. U Izrael su ih dovezli američki piloti sa zaustavljanjem u Italiju. U utorak će, dva od šest izraelskih pilota koji su trenirali na F-35 u SAD-u, preuzeti zapovjedništvo nad zrakoplovom.

Dva lovca koja stižu u ponedjeljak tek su početak, planira se da će Izrael primiti 50 aviona koji stižu do 2022. godine. Nakon ova prva dva, izraelsko zrakoplovstvo će primati šest do sedam aviona godišnje.

Najskuplji avion u povijesti

Nakon godina razvijanja najskupljeg aviona u povijesti, lovac će Izraelu omogućiti apsolutnu superiornost u zraku u regiji sljedećih 40 godina, kažu izraelski dužnosnici.

Kako piše Times of Israel, postoji lista zemalja koje su naručile avione, ali će Izrael, koji prima 3 milijarde američke pomoći za obranu godišnje, biti prvi sa operativnom eksadrilom F-35 aviona izvan SAD-a. Izrael kupuje prvih 33 aviona po prosječnoj cijeni od 110 milijuna dolara za svakog. Samo visoko tehnološka kaciga vrijedi 400.000 dolara, a ovaj će avion biti najnapredniji u regiji.