Politika & Kriminal

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj gostovao je na HRT-u. Kaže kako su otvorene sve opcije u Gazi

Mor kaže kako rješenje sukova može biti jednostavno, te da obje strane moraju započeti pregovore

FOTO: Screenshot/HRT

U Dnevniku HTV-a gostovao je izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, koji je komentirao sukob Izraelaca i palestinskih militanata, koji je ušao u peti dan. Ovi posljednji napadi su do sada najžešći još od 2014. godine, a izraelski zračni napadi na Gazu su odgovor na palestinsko raketiranje izraelskih gradova.

Na pitanje mogu li se spriječiti sukobi koji traju već peti dan, Mor kaže da se mogu, no samo ako prestanu napadi od strane terorista. “To je provokacija Hamasa, terorista, prema Izraelu, kaže i dodaje da Izrael mora iskoristiti svoje pravo na obranu, a međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na Hamas i Islamski džihad da prestanu napadati Izrael”, kaže veleposlanik Mor.

Sve opcije su otvorene

Ističe i kako su sve opcije otvorene, no one ovise o razvoju situacije na terenu. “Ako Hamas prestane s napadima, nećemo imati razloga za slanje npr. kopnenih trupa u Gazu. Jutros smo iznenadili teroriste u njihovim tunelima. Možemo biti ponosni na to jer smo ih uspjeli iznenaditi. Neće im biti lako, imamo dosta iznenađenja za njih, pa i da uđemo trupama u Gazu”, ističe.

Sukobi su krenuli nakon najave deložacija četiri palestinskih obitelji u četvrti Šeik Džara u istočnom Jeruzalemu, što je uzrokovalo val nasilja ispred džamije Al Aksa. Mor kaže kako su te deložacije pravno pitanje, negirajući optužbe palestinske strane da ih Izrael želi protjerati.

“Neke židovske obitelji tvrde da te kuće pripadaju njima, a s druge strane u njima palestinske obitelji žive godinama. Pustimo sudove da odluče. Vrhovni sud Izraela donijet će presudu za 2-3 tjedna. Hamas, koji ima snagu u Gazi, vidjevši slabost palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, pravno pitanje pretvorio je u političko i vjersko pitanje. Mobilizira sebe kao zaštitnika Jeruzalema, a zapravo je terorist Zapadne obale. Palestinska samouprava odgovorna je za sve političke procese. Za nasilje nema razloga”, objašnjava Mor.

Rješenje može biti jednostavno, kaže veleposlanik

Mor kaže kako rješenje sukova može biti jednostavno, te da obje strane moraju započeti pregovore i pronaći način kako živjeti jedni uz druge. “Ali ne uz teroriste. Umjereni Palestinci u Palestinskoj Samoupravi i Gazi mogu razgovarati s nama i biti partneri. Moraju prihvatiti da Izrael ima pravo na postojanje u zemlji svojih predaka, kao što smo mi priznali Palestincima da imaju svoju vrstu države. Međunarodna zajednica treba pritisnuti i Hamas, ali i Iran koji podržava Hamas. Iran je vrlo kontraproduktivan što se tiče stabilnosti Bliskog istoka”, rekao je veleposlanik.

Američki prijedlog rješavanja sukoba, odnosno, stvaranja mira na Bliskom istoku, koji je pripremljen za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa nikada nije zaživio jer su ga Palestinci odbacili.

Istovremeno, u Izraelu trenutno postoji i unutarnjopolitički problem. Još uvijek traje sastavljanje vlade, no Mor kaže da je izraelska demokracija dovoljno snažna, pa se istovremeno može baviti s mnogim problemima, poput Irana i s problemima unutar samih granica Izraela. “Za 2-4 tjedna bit će ustoličena vlada, inače ćemo imati 5. rundu izbora u dvije godine. Dovoljno smo snažni da podnesemo ove izazove”, procijenio je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu