Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Izraelski veleposlanik: 'Za dom spremni ne može u isto vrijeme biti simbol junaštva i simbol zla'

Mor kaže da i dio hrvatskog društva koristi svaku priliku da glorificira ustaše

08.07.2020., Zagreb - Veleposlanik Drzave Izrael u RH, Ilan Mor. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, izjavio je u petak da ustaški pozdrav “Za dom spremni” ne može istovremeno biti i simbol junaštva i simbol zla, ocijenivši dobrim primjerima Njemačku i Austriju koje veličanje nacizma kažnjavaju zatvorom.

Pozdrav koji su koristili hrvatski saveznici nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu svake se godine aktualizira krajem travnja na obljetnicu proboja iz logora Jasenovac u kojem su od 1941.- do 1945. masovno ubijani Srbi, Židovi, Romi i Hrvati koji su se protivili nacistima. Sporni je uzvik u Hrvatskoj dopušten na komemoracijama hrvatskim vojnicima koji su ga imali na uniformama u ratu 1990-tih.

No, Židovske organizacije godinama traže da se sankcionira, uključujući zatvorom slično kako se u Njemačkoj i Austriji kažnjava uzvik “Heil Hitler”.”U Vukovaru se ZDS koristi kao dio heroizma, simbol borbe protiv okupatora, a u Jasenovcu je simbol zla. Morate se odlučiti, ne može se isti slogan koristiti za totalno različite dijelove vaše povijesti”, rekao je Ilan Mor u intervjuu Hini dan nakon posjeta mjestu na kojem je bio zloglasni ustaški logor smrti.

Mor: ‘Dio hrvatskog društva koristi svaku priliku za glorifikaciju ustaša’

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus rekao je jučer u Jasenovcu da je realna mogućnost da se do ljetne stanke u Saboru izglasaju izmjene Kaznenog zakona kojima bi se sankcioniralo korištenje ustaškog pozdrava.

“Morate nešto učiniti u vezi s time. Nisam odvjetnik, nisam Hrvat i ne mogu reći treba li to kažnjavati zatvorom. Ali mogu reći da su Njemačka i Austrija dobri primjeri”, rekao je Hini izraelski veleposlanik. Poput globalnih tendencija da se umanji tragedija holokausta, Mor kaže da i dio hrvatskog društva koristi svaku priliku da glorificira ustaše, njihova bivšeg čelnika Antu Pavelića i “Za dom spremni”.

“Kao da se ništa nije dogodilo, kao da Jasenovac nije bio logor za istrebljenje nego radni logor. To se protivi povijesnim činjenicama i svjedočanstvima preživjelih”, istaknuo je. Hrvatska i srpska historiografija ne slažu se oko toga koliko je Srba stradalo u Jasenovcu, pa broj seže od nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća.

‘Treba otvoriti arhive’

Moru je neprihvatljivo svođenje takve tragedije na brojeve i drži da rasprava o tome čije su brojke točne “oskvrnjuje uspomenu na žrtve”. “Arhive treba otvoriti, i u Hrvatskoj i u Srbiji i dati stručnjacima da obave svoj posao i dođu do situacije koju će prihvatiti obje strane”, rekao je veleposlanik.

Drži da isto načelo treba primijeniti na Alojzija Stepinca, poglavara Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu kojega Hrvati smatraju svecem, a Srbi suradnikom ustaškog režima. Mor smatra da i Hrvati i Srbi imaju pravo žaliti za svojim žrtvama, ali različite poglede na iste događaje u prošlosti moraju prevladati dijalogom.

‘Ako želite živjeti u miru, morate razgovarati’

“Ako želite živjeti u miru, morate učiniti više nego proizvoditi filmove, morate razgovarati”, rekao je Mor, misleći na nedavni srbijanski film “Dara iz Jasenovca” koji je u tamošnjoj javnosti izazvao emotivne reakcije, a u Hrvatskoj i u svijetu negativne kritike da se radi o nacionalističkoj propagandi službenog Beograda.

Uzor za to mogla bi biti normalizacija odnosa Izraela i arapskih država obilježenih dugotrajnim neprijateljstvom. Nakon mirovnih sporazuma s Egiptom 1979. i Jordanom 1994. godine, Izrael je u posljednjih nekoliko mjeseci obnovio veze s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom. “Ako smo to učinili mi, i druge države, društva, suparnici to mogu. Cijena rata puno je veća od cijene mira”, istaknuo je Mor.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više