Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Izraelsko istraživanje: četvrta doza cjepiva protiv Covida peterostruko povećava broj antitijela

Količina antitijela povećava se tjedan dana nakon primitka četvrte doze, pokazala je studija

12.11.2020., Zagreb - Ilustracija -  istrazivanje cjepiva za covid-19. Americka farmaceutska tvrtka Pfizer objaviila je u ponedjeljak da je njihovo cjepivo za koronavirus izuzetno efektivno, tocnije efektivnije od 90%. Pfizer cjepivo razvija u suradnji s njemackom tvrtkom BioNTech. Na temelju najava, dvije tvrtke bi do kraja godine mogle isporuciti do 50 milijuna doza cjepiva u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon primitka četvrte doze cjepiva protiv Covida-19, antitijela se peterostruko povećavaju, rekao je izraelski premijer Naftali Bennett u utorak, pozivajući se na preliminarne nalaze izraelske studije.

“Tjedan dana nakon primitka četvrte doze, s većom sigurnošću znamo da je četvrta doza sigurna”, rekao je Bennett u medicinskom centru Sheba. Sheba u sklopu studije daje svojem osoblju drugu dopunsku dozu cjepiva u jeku porasta zaraze omikron varijantom koronavirusa.

“Druga vijest je ta da se tjedan dana nakon primitka četvrte doze cjepiva vidi petostruko povećanje antitijela kod cijepljene osobe”, rekao je Bennett novinarima. “To najvjerojatnije znači značajan porast učinkovitosti protiv infekcije i hospitalizacije te teških simptoma”, dodao je.

Izrael najbrže procijepio šire stanovništvo

Izrael ima vodeću ulogu u proučavanju učinaka cjepiva protiv Covida- 19 kao zemlja koja je najbrže potpuno procijepila šire stanovništvo prije godinu dana. Uz to, jedna je od prvih zemalja koja je počela cijepiti ljude s trećom, dopunskom, dozom.

Sada su s četvrtom dozom cjepiva Pfizer/BioNTecha počeli cijepiti osobe starije od 60 godina, radnike u zdravstvu te imunokompromitirane pacijente.