Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Izraelsko-palestinski sukob sve je žešći; raste broj mrtvih i ne djeluje kao da će uskoro prestati

Poginulo je troje Izraelaca i petero palestinskih militanata

Palestinians examine their home on May 5, 2019 that was destroyed during Israeli air strikes in Rafah in southern Gaza, on May 5, 2019,  Palestinian militants fired 250 rockets at Israel killing at least one person, and Israel then responded with air strikes killing at least four Palestinians.     Photo by /UPI, Image: 430969459, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
FOTO: Profimedia, UPI

Rakete iz Gaze ubile su troje ljudi u izraelskim gradovima, dok je pet palestinskih militanata ubijeno u nedjelju u sve žešćom prekograničnim sukobima koji su naveli Izrael da ponovno posegne za napadima na istaknute Hamasove zapovjednike. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je vojsci da nastavi sa silovitim napadima na militante Hamasa i Islamskog džihada, u najozbiljnijim sukobima od studenog prošle godine.

Hamas i Islamski džihad od subote su ispalili više od 450 raketa na izraelska sela i gradove, priopćila je vojska koja je odgovorila tenkovskim granatama i zračnim udarima na oko 220 meta u Gazi. U vojsci kažu da je brojne palestinske rakete uništio proturaketni sustav Željezna kupola.

Ubijen jedan od zapovjednika Hamasa

Jedan projektil pogodio je kuću u Aškelonu i usmrtio 58-godišnjeg Izraelca. On je prva izraelska civilna žrtva od sedmotjednog rata u Gazi 2014. U odvojenim napadima na jug Izraela poginula su još dvojica muškaraca, objavila je lokalna bolnica. Dužnosnici u Gazi kažu da su u izraelskim udarima ubijena najmanje četvorica militanata.

U odvojenom, ciljanom napadu izraelska je vojska ubila Hameda Ahmeda Al-Kodarija, zapovjednika Hamasa. U vojsci tvrde da je bio zadužen za prebacivanje novca iz Irana do oružanih frakcija u Gazi. Zračni napad na njegov automobil bio je prva takav atentat od rata prije pet godina. Izrael je te napade obustavio kako bi pridonio smirivanju napetosti.

Od petka do nedjelje je ubijeno 13 Palestinaca

Najnoviji val nasilja počeo je prije dva dana kada je snajperist Islamskog džihada ranio dvojicu izraelskih vojnika. Ta organizacija optužuje Izrael da odgađa primjenu sporazuma postignutog uz posredovanje Egipta o okončanju nasilja i ublažavanju blokade Gaze. Izraelski analitičari procijenjuju da Hamas i Islamski džihad žele ishoditi ustupke od Izraela gdje u srijedu počinje proslava Dana neovisnosti.

Za dva tjedna održat će se i Eurovizija u Tel Avivu, koji je u ožujku bio meta palestinskih raketa. Sirene su se u nedjelju oglasile u gradu Rehovtu, 17 kilometara jugoistočno od Tel Aviva. U priopćenju kojim je najavio nastavak izraelskih napada, Netanyahu, ujedno i ministar obrane, naredio je vojsci da snagama oko Gaze “pošalje pojačanje u vidu tenkovskih, topničkih i pješačkih snaga”.

Za stanovnike Gaze eskalacija nasilja događa se dan uoči početka svetog muslimanskog mjeseca Ramazana u ponedjeljak. Od petka je u Gazi ubijeno 13 Palestinaca, uključujući petero civila. Među njima je 14-mjesečna beba i njezina teta koje su poginule u zračnom napadu, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više