Izraelskom premijeru, koji je nedavno dobio peti mandat, počinje suđenje za mito i prijevaru

Benjamin Netanyahu u studenome je optužen u tri slučaja

ZADNJA IZMJENA: svi 24, 2020
Foto: AFP

Suđenje Benjaminu Netanyahuu za korupciju počinje u nedjelju na jeruzalemskome sudu, gdje će postati prvi izraelski premijer na dužnosti koji se suočava s kaznenim progonom, što on naziva političkim lovom na vještice.

Netanyahu se mora pojaviti na okružnom sudu u Jeruzalemu tjedan dana nakon što je položio prisegu za rekordni peti mandat. Na čelu je vlade nacionalnog jedinstva, nakon više od godinu dana političkog zastoja i tri puta u godinu dana provedenih parlamentarnih izbora.

Optužen za mito, prijevaru i zloporabu povjerenja

U studenome je optužen za mito, prijevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja koja su uključivala darove prijatelja milijunaša i navodno traženje regulatornih usluga za medijske tajkune u zamjenu za povoljnije izvještavanje. Netanyahu, koji predvodi desničarsku stranku Likud, za kazneni progon rekao je da je ljevičarski lov na vještice u svrhu njegova svrgavanja.

Kao premijer, Netanyahu nije pod zakonskom obvezom podnošenja ostavke i rekao je da njegova sudska bitka neće utjecati na njegovu sposobnost obavljanja posla. Vijeće od tri suca saslušat će njegov slučaj. Sud je u srijedu odbio zahtjev da ne prisustvuje uvodnom saslušanju.

Zgodno se pokušao izvući od dolaska na sud

U molbi da izostane sa saslušanja, Netanyahu je događaj nazvao formalnošću i tvrdio da će dovođenje njegovih osobnih čuvara biti rasipanje javnih sredstava i da će otežati pridržavanje pravila fizičke distance.

Neki su kritičari rekli da Netanyahu pokušava izbjeći optiku premijera koji sjedi na optuženičkoj klupi. Odbivši njegov zahtjev, sud je rekao da je važno da se pravda ispuni. Prije šest godina bivši premijer Ehud Olmert proglašen je krivim za primanje mita i odslužio je 16 mjeseci u zatvoru. Suđenje mu je održano nakon mandata na vlasti 2006.-2009.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program