Politika & Kriminal

Izricanje presude Šešelju krajem ožujka, Haag naložio Srbiji da ga uhiti (što već godinu dana izbjegava)

Čelnik radikala već je više od godinu dana na privremenoj slobodi

Serb  ultranationalist leader Vojislav Seselj waves at supporters on November 12, 2014 after arriving at his Radical Serb Party (SRS) headquarters in Zemun, near Belgrade . Ailing Serb leader Seselj, who has been released from the UN Yugoslav war crimes tribunal, arrived on November 12 from the Netherlands to Serbia. The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) last week ordered Seselj's release so he could return home for cancer treatment as he awaits a verdict on alleged war crimes during the Balkan wars. Seselj, accused of leading ethnic Serb volunteers in persecuting Croats, Muslims and other non-Serbs during the 1990s wars, underwent colon cancer surgery in December.  AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
FOTO: AFP

Haaški tribunal izreći će 31. ožujka presudu Vojislavu Šešelju, čelniku Srpske radikalne stranke, priopćio je taj sud, piše regionalni N1.

Predsjednik sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti u odluci je istaknuo i kako se srpskoj vlasti nalaže da “poduzme sve nužne mjere da se osigura prisustvo optuženog izricanju presude”. Beograd mora do 15. ožujka izvijestiti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao imati u provođenju tog naloga.

Lider SRS-a optužen je za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. U pritvoru u Scheveningenu bio je od ožujka 2003., a u studenom 2014. pušten je na privremenu slobodu do izricanja presude, zbog njegova zdravstvenog stanja.

https://twitter.com/predsednikSRS/status/697788081085292544

Kršenje uvjeta puštanja na privremenu slobodu

No, bolest Šešelja nije spriječila da nakon povratka sudjeluje u političkom životu Srbije, a njegova izjava da se neće dragovoljno vratiti u Tribunal nagnala je Žalbeno vijeće da lani u ožujku naloži prvostupanjskom vijeću ICTY-ja da opozove odluku o njegovu privremenom oslobođenju, jer to predstavlja kršenje jednog od dva temeljna uvjeta za ostanak na privremenoj slobodi. Također, osudili su i niz njegovih ratnohuškačkih javnih nastupa i govora mržnje.

Srpske vlasti prvo su isticale kako ne mogu samo tako uhititi Šešelja, jer on ima mogućnost žalbe i ostale pravne instrumente, da bi se potom njegovo zdravstveno stanje, po navodima beogradskih liječnika, toliko pogoršalo da bi “njegov povratak u pritvor bio ravan ubojstvu“.

Paljenje hrvatske zastave

Niti dva mjeseca nakon toga Šešelj se dovoljno oporavio da je mogao ispred veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu spaliti hrvatsku zastavu te okupljenom mnoštvu njegovih istomišljenika poručiti da je Hrvatska lažna i ustaška država te da je odgovorna za genocid nad Srbima.

Nakon toga je ovaj teško bolesni ratni zločinac čak i ušao u srpski reality show “Parovi”, a iz ICTY-ja su pak krajem prošle godine zatražili i uhićenje njegovih odvjetnika, pod optužbom da su prijetili i zastrašivali svjedoke u procesu protiv Šešelja.

Locirati, identificirati, privesti

Zadnja kontroverza vezana uz Šešelja bila je u siječnju ove godine, kad je pozvao Srbe koji žive u Americi da na predstojećim predsjedničkim izborima u toj zemlji svoj glas daju Donaldu Trumpu.

https://twitter.com/predsednikSRS/status/683691202785460224?ref_src=twsrc%5Etfw

Hoće li ga srpske vlasti sada uspjeti naći i identificirati da bi ga priveli na izricanje presude u Haag, što im je lani bio glavni problem, kako su tada tvrdili, ostaje da se vidi. Vremena za gubljenje baš i nemaju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu