Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Jaki vjetrovi raspirili požare kod Atene: stanovnici bježe iz predgrađa, vlasti upozoravaju da će ih biti još

Više od 150 šumskih požara izbilo je diljem Grčke od utorka

A fire fighter douse flames from the top of a truck as a fire spreads around the village of Afidnes, some 30 kilometres north of Athens on August 5, 2021. - Firefighters were battling a series of raging blazes in sweltering heat on August 5, 2021, in western and eastern Greece, and near Athens where a fire that had been coming under control regained strength. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP)
FOTO: AFP

Jaki vjetrovi u četvrtak su raspirili šumske požare sjeverno od Atene, dok su se službe za izvanredne situacije borile treći dan zaredom da uspostave kontrolu nad požarima diljem Grčke u vrućim i suhim uvjetima. Zid tamnog dima izdigao se visoko nad grčkom metropolom, stanovnici su bježali iz predgrađa, tražitelji azila su evakuirani, a vlasti su u petak upozorile na još požara, dok su se temperature kretale oko 40 stupnjeva Celzijusa.

S područjima susjedne Turske koja su također u plamenovima, nebo ispunjeno dimom podsjetilo je na apokaliptične slike poplava i požara u Europi ovo ljeto. “Ako postoji samo nekoliko ljudi koji imaju sumnje po pitanju toga jesu li klimatske promjene stvarne, pozivam ih da dođu ovdje i uvjere se”, premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je iz Ilije, gdje su plamenovi zaprijetili drevnoj Olimpiji.

Posjetio je područje zapadnog Peloponeza blizu mjesta gdje su se održavale drevne Olimpijske igre i gdje su se vatrogasci borili cijelu noć da spase jedan od najpoznatijih grčkih arheoloških lokaliteta. Vatrogasci, praćeni vodenim bombama s kanadera i helikoptera, uspjeli su zadobiti kontrolu nad požarima blizu Atene ranije tijekom dana.

Evakuirana predgrađa sjeverno od Atene

No vjetrovi su ih ponovno potpalili, s time da su požari gorjeli blizu autoputa koji povezuje Atenu sa sjevernom Grčkom. U četvrtak poslijepodne, vlasti su naredile evakuaciju predgrađa sjeverno od Atene, kao i azilanata iz obližnjeg prijemnog centra za migrante.

Više od 150 šumskih požara izbilo je diljem Grčke od utorka, uništavajući kuće, prisiljavajući na evakuacije desetke gradova i sela, spaljujući tisuće jutara šumske zemlje. Uprava civilne zaštite izdala je “upozorenje od ekstremnih požara” za pola zemlje u petak uslijed toplinskog vala.

Idu hitne isplate onima koji su izgubili imovinu

Ministarstvo financija najavilo je hitne isplate do 6000 eura ljudima koji su izgubili imovinu te je rečeno da će uslijediti i druge mjere. Lokalna komunalna poduzeća rekla su da bi zbog požara moglo doći do nestanka struje u nekim dijelovima regije Atike oko glavnog grada.

Guverner Atike također je naredio zatvaranje svih parkova i otvorenih prostora diljem Atene i regije. Na otoku Eubeji crkvena zvona upozoravaju stanovnike na požare koji ovdje i dalje snažno gore. Više od desetak sela na otoku već je evakuirano.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više