Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Jakuševec je samo jedno veliko finale ljeta prepunog debakala Milana Bandića. Koliko ih može podnijeti?

Bandić je odavno obećao da će se spaliti ne sredi li Jakuševac. Ne, jučerašnji požar nije imao veze s tim, ali…

Zagreb: Gradonačelnik u autobusu bez krova svečano otvorio Radničku cestu 31.10.2018., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic voznjom u autobusu s otvorenim krovom otvorio Radnicku cestu u punom profilu. 
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Bolna točka grada i problem koji prati Milana Bandića cijelu njegovu gradonačelničku karijeru došao je u vidu sinoćnjeg velikog požara kao veliki finale ljeta punog loših vijesti. Problem s otpadom ionako je u Zagrebu sve akutniji, svakih par dana se šire fotografije kanti pretrpanih (uglavnom plastičnim) otpadom koji se ne odvozi na vrijeme. A sad je povrh svega došao i dim koji, kako veli gradonačelnik, nije štetan, iako stručnjaci preporučuju da se ne izlazi vani bez velike potrebe.

Kosa je daleko crnija, glas manje zgrčen. Lik je ipak, prepoznatljiv – Milan Bandić, tad svježi zagrebački gradonačelnik, koji je prvi mandat osvojio 2000. godine priča u kameru s brda Jakuševec: “Sanirat ćemo ovo u roku od četiri godine. Ako to ne bude, ja ću se ovdje spaliti na smeću, ako to sve ne bude složeno kako treba za četiri godine”.

Oni s duljim pamćenjem su, stoga, kad se nad Jakuševcem jučer počeo dizati gusti dim, mogli pomisliti da je Bandić, s petnaestak godina zakašnjenja, ipak odlučio ispuniti svoje obećanje.

Rupe i Emirati

Šalu na stranu, Milan Bandić ovo ljeto doista nema sreće. Prvo mu se, u danima u kojima je vodio verbalni rat HNS-ovom ministricom znanosti i obrazovanja počela otvarati rupa usred pješačkog mosta na Savi. Pa je drugi HNS-ov ministar u Vladi, Predrag Štromar iz resora graditeljstva, obavijestio medije da će poslati građevinsku inspekciju na sve zagrebačke mostove.

Zatim mu je propao prvi pokušaj da hitro izmijeni prostorne planove koji bi omogućili gradnju “Zagrebačkog Manhattana” na prostoru današnjeg Hipodroma i dijela Velesajma. Neobičnu investiciju koju je Bandić ekspresno dogovorio s investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji stoje iza kontroverznog projekta Beograd na vodi, zaustavilo je, makar privremeno, Štromarovo ministarstvo.

Debakl na Savi

No, gradska administracija gura taj projekt nesmiljenom brzinom, te je moguće je da će on vrlo skoro opet doći na stol u ministarstvu graditeljstva i pitanje je koliko će ga se još moći zaustavljati na proceduralnim pitanjima. Ono što bi Bandića trebalo više brinuti je da izgleda kako se dosad mnogo više zbog ijedne sporne intervencije u prostoru grada (a bilo ih je dosta) dižu na noge struka i građani i tu bi moglo biti ozbiljnijih problema. A radi se o projektu teškom stotine milijuna eura.

Ovoljetni problemi tu, međutim, za Bandića nisu stali – “Ljeto na Savi”, projekt koji je trebao građanima omogućiti kulturnu i sportsku zabavu uz rijeku od koje se grad uglavnom pristojno odmaknuo, doživio je upečatljiv debakl. Slike i snimke pozornice s DJ-em koji skače i diže atmosferu za jednog ili dvoje slabo zainteresiranih promatrača same po sebi su dovoljni rječite i dovoljno zabavne. Doduše, građanima Zagreba je nešto manje do zabave nakon saznanja da je u taj bizarni projekt uloženo 11 milijuna kuna.

Reakcija gradonačelnika? Nastavit će tamo novac ulagati i dalje, a novinarki koja mu je postavila pitanje je tu situaciju pojasnio time da se ona sigurno svađa s dečkom tri mjeseca, a onda četvrti sve bude okej.

Devedesetdeveti život

Naposljetku, Jakuševec. Bolna točka grada i problem koji prati Milana Bandića cijelu njegovu gradonačelničku karijeru došao je u vidu sinoćnjeg velikog požara kao veliki finale jednog ljeta punog loših vijesti. Problem s otpadom ionako je u Zagrebu sve akutniji, svakih par dana se šire fotografije kanti pretrpanih (uglavnom plastičnim) otpadom koji se ne odvozi na vrijeme. A sad je povrh svega došao i dim koji, kako veli gradonačelnik, nije štetan, iako stručnjaci preporučuju da se ne izlazi vani bez velike potrebe.

A gradonačelnik, politička mačka s 99 života, sve manje podsjeća na tamnokosog lika koji je početkom milenija obećavao sanaciju Jakuševca i pažljivo vagao rečenice koje će izgovoriti u javnosti. Današnji Milan Bandić je nervozni, bahati i osorni vječiti vladar grada. Grada kojemu su se problemi toliko nagomilali da doslovno – smrde.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više