Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Jandroković: 'Nećemo mijenjati zakon o pobačaju. Bolje je ne dirati tu temu i izazivati podjele'

Šef Sabora je kazao kako 'treba očuvati stabilnost Hrvatske' i ne izazivati podjele

FOTO: Screenshot RTL

Saborska delegacija, predvođena predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, na Mirogoju je položila vijenac na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana povodom obilježavanja 100. obljetnice njegovog rođenja.

Jandroković se zatim osvrnuo na slučaj Mirele Čavajde i veliki prosvjedi podrške pod sloganom “Dosta”, koji su jučer održani diljem Hrvatske. “Ovdje se radi o jednoj osobnoj drami i tragediji i ne sviđa mi se nikako što je to otišlo u smjeru politizacije. Vrlo je teško govoriti o takvom slučaju, jer to je toliko bolno i teško i svi moramo suspregnuti političke reflekse i voditi računa o dobrobiti i patnji koju ta žena prolazi”, kazao je šef Sabora pa se osvrnuo na oporbeni prijedlog zakona o pobačaju o kojem se raspravljalo do četiri sata ujutro.

“Što se tiče samog zakona, i prijedloga SDP-a, on ni na koji način ne definira situaciju u kojoj se gospođa Čavajda našla i čini mi se da su lijeve političke stranke politički iskoristile tu tragediju i dramu kako bi progurale novi zakon o pobačaju. Taj novi zakon u sadržajnom smislu nije bitno drugačiji od ovoga na snazi i nedorečen je te nije u skladu s preporukama Ustavnog suda i on sigurno neće proći u Saboru.”

‘Bolje je ne dirati tu temu’

Na pitanje je li potrebno mijenjati zakon o pobačaju, Jandroković je odgovorio: “Ovo je jedno vrlo zahtjevno i kompleksno vrijeme s obzirom na pandemiju i rat u Ukrajini. Uzdrmao se cijeli globalni poredak i moramo voditi računa o stabilnosti Hrvatske i ne ići s temama koje izazivaju nove podjele. Vidjeli ste da ova tema dijeli i zato smo oprezni i ne žurimo s obzirom na preporuke koje smo dobili od Ustavnog suda jer nam je potpuno jasno da će bilo koje rješenje izazvati velike podjele i nezadovoljstvo ozbiljnog broja ljudi.”

Zatim je nastavio: “Mislim da je puno bolje držati se onog što imamo. Prema stručnjacima taj zakon je niti preliberalan niti prekonzervativan, rigidan, negdje je u sredini kad se uspoređujemo sa sličnim zemljama i mislim da je za Hrvatsku bolje ne dirati tu temu u ovom trenutku.”

Ustavni sud nedavno je pozvao Sabor da donese izmjene Zakona o pobačaju, što su naredili još odlukom iz 2017. godine, a na pitanje kakva se poruka šalje građanima ako se ne poštuje odluka Suda Jandroković je rekao da je Ustavni sud ocijenio da je trenutni zakon u skladu s Ustavom te da su “dali preporuke da ga se uredi u skladu s vremenom u kojem živimo”. “Kada stavite na vagu tu preporuku koju imate i raspravu i posljedice onog što se sada događa mislim da je bolje rješenje sačekati i ne ići na nove podjele koje nam u ovom trenutku ne trebaju”, rekao je.

‘Hrvatski liječnici ne žele napraviti zahvat’

“Najvjerojatnije se neće mijenjati zakon, da”, poručio je Jandroković, a kada su ga pitali je li mu alarmantno da hrvatske građanke moraju ići u drugu zemlju prekinuti trudnoću, šef Sabora je rekao: “Slušali ste struku i liječnike. Oni kažu da se radi o iznimno teškom zahvatu koji hrvatski liječnici očito ne žele i ne mogu napraviti. Ako postoji rizik, ako smatraju da je taj zahvat bolje napraviti izvan Hrvatske onda mislim da je to bolje i poštenije rješenje.”

“Moramo voditi računa o gospođi Čavajdi, o njezinoj drami i tragediji koju proživljava i mislim da nije dobro temeljem tog primjera graditi cijelu tu priču koja se pokušavala izgraditi u zadnjih nekoliko dana”, kazao je.

‘Milanovićeve izjave su nekoherentne’

Jandroković se osvrnuo i na najave predsjednika Zorana Milanovića da će blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH. “Međunarodni odnosi su vrlo složeni i uvijek trebamo postupati u interesima Hrvatske. Trenutno blokirati Finsku i Švedsku znači ići na ruku Rusiji i smatram da to nije mudar prijedlog. Mislim da bi ta odluka, kada bi zaista blokirali te dvije države, narušila međunarodni ugled Hrvatske, a ne bi pomogla Hrvatima u BiH nego dodatno antagonizirala važne aktere u međunarodnim odnosima”, kazao je.

“Treba biti oprezan s takvim izjavama. Možda se one nekome čine atraktivnima i provedivima, ali uvjeravam vas, imam dosta dugo i veliko međunarodno iskustvo, da bi takav potez narušio poziciju Hrvatske i hrvatskog naroda u BiH”, dodao je predsjednik Sabora.

Nije htio komentirati jesu li te izjave politikanstvo. “To pitajte njega. Ne volim komentirati izjave Zorana Milanovića jer su nekoherentne, često mijenja pozicije, puno onoga što izgovori izgovara zato da naudi HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću. Izgovara stvari iz pakosti, a ne i stvarnog promišljanja. Mene nikad nije štedio, ali to me nije briga. Što se mene tiče o meni može govoriti što god hoće”, zaključio je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu