Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Jandroković o (nepostojećoj) obnovi nakon potresa kaže ovako: ‘Volio bih da Fond strastvenije sudjeluje’

Rekao je da će HDZ i partneri ubrzo odlučiti hoće li podržati Dobronića

FOTO: Screenshot RTL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković osvrnuo se na današnji početak jesenskog zasjedanja Sabora i aktualni sat. “Dugo sam u Saboru ali ne pamtim da je ovako lagano prošlo aktualno prijepodne bez prave političke strasti i sadržaja kada je u pitanju oporba”, rekoa je Jandroković za RTL Danas.

Složio se s premijerom Andrejom Plenkovićem kako oporba nije dobro iskoristila aktualac. “Očito je da su problemi koje oporba ima u vlastitim redovima u većini oporbenih stranaka dovelo do toga da budu bezidejni”, rekao je Jandroković.

Odbacio je da je prijavio osobu koja ga je nazvala gospodin Njonjo, kako su tvrdili danas u Saboru. “To nije istina, to je jedan od pokazatelja na kojoj razini oporba igra ovakve utakmice. To je toliko ispod razine i bizarno je da takvo pitanje dođe na akutalno prijepodne. Zaštićena sam osoba i o mojoj sigurnosti brinu nadležne službe, ali nisam nikoga prijavio za prijetnju”, istaknuo je.

Dilema oko Dobronića

Rekao je kako HDZ i njihovi koalicijski partneri još uvijek odlučuju hoće li podržati Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda te da trenutno ne može iznijeti konačni stav. Istaknuo je kako on i kolege s kojima je razgovarao dijele mišljenje da imaju ozbiljnu dilemu zbog stegovnog postupka Državnog sudbenog vijeća koji se vodi protiv Dobronića zbog neispunjavanja norme.

“Da bi netko postao prvi čovjek Vrhovnog suda, a vodi se stegovni postupak zbog neispunjavanje norme, mislim da ne šaljemo dobru poruku. Druga stvar je mišljenje struke koja je jedinstvena kada su u pitanja opća sjednica Vrhovnog suda. Ona je rekla ne sucu Dobroniću. Nadalje, on nema upravljačkog iskustva, nije vodio nijedan sustav i do sada je sudac prve razine Trgovačkog suda. To je jedna strana priče”, poručio je.

Kao drugu stranu navodi da su svjesni da će se priča o izboru predsjednika Vrhovnog suda nastaviti ako ne izaberu Dobronića. “To ne pridonosi stabilnosti ukupnog demokratskog sustava, niti je to korisno za pravosudni sustav. Nije predsjednik Vrhovnog suda osoba koja će reformirati pravosudni sustav, ali bilo bi bolje da ga imamo. Pred dilemom smo, izabrati čovjeka koji nije u potpunosti osoba koja bi mogla obavljati tako visoku dužnost, a ako ga ne izaberemo imamo nastavak trakavice”, rekao je dodavši kako će odluku donijeti uskoro vodeći se “razmišljanjem da odlučimo kako mislimo da je bolje za građane”.

‘Volio bih da obnova ide brže’

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o obnovi istaknuvši kako bi se on na sjednici Vlada trebao naći do kraja mjeseca i da će ga žurno staviti na raspravu u Sabor. “Želimo da se proces obnove ubrza”, naglasio je Jandroković istaknuvši kako proces ne ide brzinom kojom bi htjeli. “Očito je da postoje problemi s imovinsko-pravnim odnosima, postupkom javne nabave, nelegaliziranim objektima, a očita je i napetost koja postoji između ministarstva i Fonda. Puno je elemenata koje utječu na sporost u obnovi, a nadam se da će Vlada vrlo brzo poslati prijedlog, a da ćemo ga u Saboru još brže izglasati te da će Zakon biti dobar”.

Na pitanje je li Damir Vanđelić prava osoba da vodi Fond za obnovu, Jandroković je odgovorio da neka o tome sude građani. “Volio bih da stvari idu brže i da Fond puno aktivnije i pozitivnije te s više strasti sudjeluje u obnovi, da pripomaže, bude konstruktivan, a da se manje ponaša kao netko tko kritizira”, poručio je.

Rekao je kako ne može suditi bi li ta suradnja bila bolja s nekim drugim na čelu Fonda. “Vjerujem da još postoji vremena i volje da se stvari ubrzaju i to je važno građanima. Nije bitno tko će to učiniti nego da se to učini”, izjavio je.

‘Vučićeva inicijativa je promašena’

Komentirao je i poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da građani srpske nacionalnosti diljem svijeta izvjese srpske zastave. “To je promašena inicijativa i drago mi je da nije naišla na odaziv predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Prema informacijama koje imam, ništa se od toga nije dogodilo i mislim da se radi o dobro promišljenoj i mudroj odluci”, istaknuo je.

Smatra da nema nikakvog smisla kada takve incijative dolaze iz Beograda na prostorima gdje se vodio agresorski rat. “To nisu poruke budućnosti, to su poruke koje podsjećaju na vrijeme s početka devedesetih, a Srbija iz tog vremena nosi teško breme. Siguran sam da bi takve inicijative trebalo izbjegavati i drago mi je da je hrvatska javnost i da su predstavnici srpske nacionalne manjine tako smireno i mudro reagirali”, rekao je.

‘Referendum o euru nije moguć’

Što se tiče zahtjeva Hrvatskih suverenista da se provede referendum o uvođenju eura Jandroković je rekao kako pitanje eura smatra riješenim, jer je ono bilo dio referenduma o ulasku u EU. “Suverenisti traže političku nišu. Oni mogu pokušavati. Moje je čvrsto uvjerenje, a i velike većine građana po istraživanju iz sedmog mjeseca, 61 posto hrvatskih državljana jest za uvođenje eura”, rekao je.

Istaknuo je kako Hrvatsku čeka 24 milijarde eura iz različitih europskih fondova te da Pelješki most ne bi bio izgrađen da nismo članica EU-a, naglasivši kako je čvrsto stajalište Vlade da referendum o uvođenju eura nije moguć zbog odredbi sporazuma o pridruživanju EU-u.

‘Oporba je potpuno nemoćna’

Osvrnuo se i na previranja u oporbi i saborskim klubovima. “Oporba je u stanju koje nismo baš mogli predvidjeti. Da se dva najveća kluba nalaze u takvim problemima da su u podjelama, da je klub Domovinskog pokreta napustio velik broj zastupnika pa i njegov osnivač i predsjednik stranke. Što se tiče SDP-a, očito su veliki prijepori, vodi se politička bitka unutar stranke jesu li izbačeni članovi članovi Kluba”, poručio je Jandroković.

Ocijenio je da je oporba potpuno nemoćna. “Nisu koncentrirani na ono što je njihova glavna zadaća, a to je pokušaj utjecaja na Vladu da bude bolja, još kvalitetnija, da donosi odluke koje su još više u interesu građana. Oporba mora biti korektiv, a oporba koja se bavi samim sobom gubi smisao i od nje nema neke velike koristi”, izjavio je Jandroković.

Rekao je kako je ostanak Miroslava Škore na mjestu potpredsjednika Sabora pitanje za oporbu. “Oni se moraju između sebe dogovoriti i odrediti tko će biti drugi potpredsjednik iz redova oporbe. Tu ne želim arbitrirati”, poručio je.

‘Hrvatske institucije imaju slobodne ruke’

Na pitanje može li Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine koji je povezan s aferom Eko Moslavina, ostati u HDZ-u, Jandroković je rekao kako je vrh stranke zadužio županijsku organizaciju da proanalizira ono o čemu su mediji izještavali.

“Nakon toga ćemo moći donijeti odluku. Ne bih želio suditi temeljem onoga što sam čitao ili vidio u medijima. Volio bih prepustiti nadležnim državnim institucijama da odrade svoj posao, kao što su radili u čitavom nizu slučajeva unazad godinu ili dvije. Tu je vidljivo da je tu bilo dužnosnika HDZ-a, SDP-a, HNS-a, nezavisnih zastupnika. Očito je da DORH i USKOK rade ni po babi ni po stričevima, držeći se Zakona”, napomenuo je.

Na tvrdnju oporbe da institucije rade po nalogu, Jandroković je to nazvao nevjerojatnom tezom. “Kada se dogodi da bude uhićen netko iz redova HDZ-a, onda je to u redu jer smo mi kao korumpirani, a kada se to isto dogodi u njihovim redovima kažu da je to osmislio HDZ. To tako ne funkcionira. Hrvatske institucije imaju slobodne ruke i svatko tko je prekršio zakon može se naći na udaru zakona i tako treba i biti”, zaključio je Jandroković.