Politika & Kriminal

Jandroković brani premijera od Milanovića i sprdanja s anemijom: 'Nije pristojno govoriti o nečijem zdravstvenom stanju'

Jandroković je objasnio kako će Sabor funkcionirati u dogledno vrijeme

FOTO: Screenshot N1

Održana je sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora s predsjednicima Klubova zastupnika na kojoj je dogovoren način rada Sabora u budućem razdoblju. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon sjednice dao je izjavu za medije. “Bit će 4 kvadrata po osobi, u Sabornici može biti 77 osoba, dogovorili smo se da sjedi 71 zastupnik zbog pripadnika drugih službi koji također moraju biti tamo. Ostali zastupnici će sjediti u drugim dvoranama”, kazao je.

“Dogovorili smo se u konstruktivnom ozračju kako ćemo rasporediti brojeve po klubovima, veće stranke su se odrekle nekoliko zastupnika u korist manjih zastupnika i jednoglasno smo izglasali taj režim rada. Dogovorili smo se i da ćemo nastaviti koristiti maske, ali prilikom repliciranja ili govorenja s mjesta maska će se moći skinuti. Predsjedavajući više neće morati nositi masku jer ga štiti pleksiglas”, dodao je Jandroković.

Uvjeren je da će većina opstati

Novinari su postavili pitanje o tome postoji li vladajuća većina s obzirom na to da je ključan koalicijski partner HDZ-a, Radimir Čačić, kazao da će se na glasanju o rebalansu vidjeti ostaje li njegova stranka dio vladajuće većine.

“Glasanje će biti idući tjedan, sutra je rasprava o rebalansu. Plan glasanja je krajem idućeg tjedna. Pred nama je iznimno važno razdoblje za Hrvatsku i puno pitanja koje moramo rješavati, od ekonomskog oporavka, preko reformi i sanacije štete u potresa, do prilagodbi na uvjete života nakon korone.

Tu je ulazak u Schengen i eurozonu, nabava borbenih aviona… Očekujem da će većina biti stabilna. Ne bismo trebali imati izbore iduće tri godine, vjerujem da će svi kojima je cilj interes građana voditi računa o stabilnosti. Koncentracija treba biti na važne teme za kvalitetu života građana. U HDZ-u lokalne organizacije same odlučuju s kim će koalirati“, dodao je.

Milanović je nepristojan

Milanović je jučer kazao da je Plenkovićeva dijagnoza anemije izmišljena kako bi se premijer izvukao od služenja vojnog roka. Jandroković je kritizirao taj istup Zorana Milanovića. “To je govor koji je meni neprihvatljiv, ne bi trebao biti dio javnog prostora, to je govor koji čitamo ispod tekstova na portalima. Nije pristojno govoriti o nečijem zdravstvenom stanju, civilizacijski doseg je da se ne osvrćemo na nečije zdravlje, izgled, pripadnost naciji… To je pitanje dobrog ponašanja”, kazao je Jandroković.

Jandroković je rekao i koji je preduvjet potrebno ispuniti kako bi premijer i predsjednik mogli razgovarati o lokaciji održavanja proslave Dana pobjede. “Najvažnije je da prestane uvredljiva komunikacija, teško je normalno razgovarati kada vas netko uvrijedi. Kad se stvore uvjeti, vjerojatno će se održati sastanak”, kazao je.

Novinari su ga pitali hoće li objavljivati još fotografija u kupaćim gaćicama. “Opet ćemo sad to pretvarati u zabavu. Ja sam i tada pozvao da u javnom prostoru prestanemo vrijeđati jedni druge. Opet na to apeliram”, kazao je predsjednik Sabora.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu