Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Jandroković: 'Upozoren sam da se u austrijskim školama uči bosansko-hrvatsko-srpski jezik. Uputili smo notu'

Hrvatska je, kaže, nezadovoljna i ubrzano radi na rješenju ovoga pitanja

FOTO: N1

Hrvati u Austriji iznimno su bitni za Hrvatsku koja želi razvijati što bolje odnose s njima, pogotovo s mlađom generacijom, izjavio je u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. “Hrvata u Austriji ima puno. Tu je 50 tisuća gradišćanskih Hrvata i 80 tisuća Hrvata koji su dolazili ovdje zbog posla, iz političkih razloga u prošlosti. Svi su oni za Hrvatsku iznimno bitni”, kazao je Jandroković novinarima u Beču prije sastanka s predstavnicima udruga austrijskih Hrvata.

“Želimo imati što snažnije veze s njima, s mlađom generacijom koja se sve bolje i bolje snalazi u Austriji”, istaknuo je Jandroković. “Hrvatska želi razvijati kvalitetan odnos sa svim Hrvatima, s predstavnicima hrvatskih nacionalnih manjina, pa tako i ovdje u Austriji“, dodao je.

Nota Austriji zbog školskog predmeta

Na pitanje novinara o učenju u austrijskim školama tzv. bosansko-hrvatsko-srpskog jezika, a ne zasebnog hrvatskog jezika, Jandroković je odgovorio da Hrvatska radi na rješavanju tog problema. Naime, u austrijskim se osnovnim i srednjim školama u sklopu nastave materinskog jezika nudi “bosansko-hrvatsko-srpski jezik”.

“Kolege iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova upozorili su me na to. Uputili su notu austrijskoj strani, iskazujući nezadovoljstvo takvom odlukom”, kazao je Jandroković. “Očekujem da ćemo u skorijoj budućnosti naći rješenje koje će biti bolje nego ono koje sada imamo”, dodao je.

‘Uočen problem trebamo rješavati’

Ipak, Jandroković ističe da “istovremeno moramo priznati da Austrija brine o pripadnicima hrvatske manjine”. Pritom je naveo da su gradišćanskim Hrvatima “uduplana financijska sredstva”.

“S jedne strane možemo biti vrlo zadovoljni, a ono što je problem, koji je uočen s hrvatske strane, trebamo rješavati“, kazao je i istaknuo da su Hrvatska i Austrija “prijateljske države” s “puno zajedničkih interesa”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu