Politika & Kriminal

Janez Janša na Twitteru je nazvao novinarku 'isluženom prostitutkom'. Sad joj mora platiti 6 tisuća eura

Bivši slovenski premijer mogao bi istu svotu isplatiti još jednoj novinarki

Former Slovenian Prime Minister Janez Jansa and Social Democrats Party leader arrives for a press conference after the announcement of the European Parliament elections results May 25, 2014 at the Media Centre in Ljubljana, Slovenia.  AFP PHOTO / Jure Makovec / AFP / Jure Makovec
FOTO: AFP

Okružni sud u Velenju kaznio je bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu sa 6.000 eura zbog vrijeđanja novinarke Mojce Pašek Šetinc na Twitteru. Vođa najveće opozicijske stranke u Sloveniji novinarki mora nadoknaditi i 500 eura sudskih troškova, piše Mladina.

Novinarka nacionalne televizije Eugenia Carl koja je zbog istog tweeta tužila Janšu na presudu još čeka, no s obzirom na to da je slučaj novinarki zapravo identičan, mediji pretpostavljaju da i nju čeka ista odšteta.

Tvrdi da kao javne osobe moraju moći izdržati kritike

Janša je u trećem mjesecu ove godine na Twitteru napisao : ”Na FB stranici jedne javne kuće jeftino se nude usluge isluženih prostitutki Evgenije C i Mojce PŠ”.

twitter-screenshot

Kako piše Mladina, Tweet se odnosio na televizijski prilog Eugenije Carl o ksenofobnim ispadima članova Janšinog SDS-a na društvenim mrežama. Janša se branio da novinari kao javne osobe moraju moći izdržati kritike te da je njegov tweet bio politički odgovor i provokacija.

Sud je ocijenio da spomenuti tweet ima sve karakteristike kaznenog djela i da nije primjerena kritika novinarskog rada. Janšin istup osudilo je i Društvo novinara Slovenije, istaknuvši da su novinari sve češće postaju metama verbalnih napada i drugih pritisaka.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu