Politika & Kriminal

Janša objavio tvit s 'poznatim Soroševim marionetama u Europskom parlamentu'. Pa ga brzo obrisao

Slovenski premijer se pokušava obračunati s europarlamentarkom koja u toj zemlji ispituje stanje vladavine prave i slobode medija

FOTO: Screenshot Twitter

Slovenski premijer Janez Janša, čija zemlja do kraja godine predsjeda Europskim vijećem, danas se na Twitteru obračunavao s europskim zastupnicima. Povod mu je bio dolazak skupine europarlamentaraca u Sloveniju, predvođene Nizozemkom Sophie in’t Veld, čiji je cilj ispitati stanje vladavine prava kod naših susjeda nakon sve više optužbi da Janšina vlada guši medijske slobode i verbalno napada novinare.

Delegacija EP-a, koju čine pripadnici različitih grupacija u parlamentu, jučer je stigla u Ljubljanu. Veld, koja pripada liberalnoj skupini Renew, poručila je da žele doznati kako Slovenci gledaju na upozorenja o stanju u državi. Odbacila je da njihov dolazak znači “pad vlade”. Naime, neki pripadnici Janšine stranke su tvrdili da slovenska oporba “izvozi” sumnje o Janši u Europski parlament kako bi srušili vladu i izazvali prijevremene izbore, kako prenosi Hina.

Janša je danas na Twitteru proslijedio objavu jednog slovenskog novinara sa slikom presice Sophie in’t Veld te je objavio sliku s natpisom “13 od 226 poznatih Soroševih marioneta u Europskom parlamentu” na kojoj je i Veld. Slovenski premijer je u međuvremenu objavu obrisao, ali ju je, prije nego što je to učinio, objavila novinarka Politica Lili Bayer.

Napao i socijaldemokrate

Janša se sukobio i s drugom najvećom grupacijom europarlamentaraca Socijaldemokratima. Oni su na službenom Twitteru objavili kako se Janša ne želi susresti s delegacijom zastupnika poručivši kako imaju puno pitanja za njega oko slobode medija i vladavine prava u Sloveniji.

Janša im je uzvratio: “Tko ste vi? Koliko ste puta vi posjetili njemačku kancelarku, nizozemskog premijera ili francuskog predsjednika. Usput, u Nizozemskoj je ubijen posljednji novinar u Europskoj uniji. U Sloveniji su takvi pokušaji jedino rađeni tijekom režima vaših drugova iz Socijalnih Demokrata (slovenska oporbena stranka op.a).” Inače, sastanak Janše s delegacijom zastupnika nije bio predviđen.

Na Janšine objave reagirao je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli. “Hitno pozivamo Janeza Janšu da prestane s provokacijama protiv članova Europskog parlamenta. Napadi na zastupnike ovog doma su napadi na europske građane”, poručio je Sassoli i dodao da konstruktivna suradnja s rotirajućim Predsjedanjem Europskim vijećem jedino može biti temeljena na zajedničkom povjerenju i poštovanju.

Duže vrijeme vodi bitku sa STA

Janša i njegova administracija već neko vrijeme vode bitku sa Slovenskom novinskom agencijom (STA) kojoj od početka godine odbija isplaćivati predviđena proračunska sredstva za obavljanje javne službe informiranja. Janša je STA jednom nazvao “nacionalnom sramotom”, a tvrdi da njihov sukob nema veze s uređivačkom politikom agencije. Bojan Veselinovič, dugogodišnji direktor STA, krajem rujna podnio je ostavku rekavši da ne pristaje na ucjene kojima ih Janšina vlada već duže vrijeme izlaže.

Tijekom prošlotjednog sastanka europskih čelnika u Sloveniji Janša je održao pressicu s čelnicom EK-a Ursulom von der Leyen, koju je novinar pitao kako EU može tražiti od članica da provodi vladavinu prava kada zemlja koja predsjedava Europskim vijećem to ne poštuje, navodeći primjer STA. Dok je Von der Leyen rekla kako su zabrinuti zbog financiranja agencije, Janša je samo poručio da se radi o političkim igrama protiv njegove vlade.

Janša se s Veld već sukobio u ožujku ove godine tijekom svog svjedočenja o stanju u Sloveniji. Optužio ju je za cenzuru, jer je odbila zastupnicima pokazati film njegove vlade u kojima probleme u Sloveniji pokušavaju pripisati nasljeđu starog komunističkog režima, s teorijom o “dubokoj državi” koja je protiv vlade i upravlja koncima politike iz pozadine, prenosi Hina.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu