Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Janša Slovencima slao pismo i zvao ih da se cijepe. Građani se požalili da krši GDPR, pokrenuta je inspekcija

Janša je inspekciju nazvao apsurdnom i politički motiviranom, jer je voditeljicu nadležnog ureda postavila vlada ljevice

Slovenian Prime Minister Janez Jansa attends a press conference after the presentation of the programme of the activities of the Slovenian Presidency during a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, on July 6, 2021. (Photo by PATRICK HERTZOG / AFP)
FOTO: AFP

U Sloveniji je pokrenut inspekcijski postupak kojim treba provjeriti zakonitost odluke premijera Janeza Janše da se građanima na njihove kućne adrese obrati pismenim pozivom i molbom da se što prije cijepe, što je začudilo vladu i premijera.

Ured za zaštitu informacija, kojeg vodi Mojca Prelesnik, pojasnio je da je inspekcijski postupak pokrenut nakon prijave više građana koji dovode u sumnju pravno uporište za dobivanje i obradu osobnih podataka iz centralnog registra stanovništva, uključivši adrese na koje je pismo premijera bilo poslano.

Reagirajući na to, iz vlade su poručili da je pismo građanima s molbom premijera da se cijepe bilo poslano svim punoljetnim osobama, bez ikakve selekcije i gledanja u njihove osobne evidencije.*

Janša inspekciju naziva apsurdnom i politički motiviranom

“Razlozi premijera za takav način komunikacije bili su dobronamjerni, vođeni željom da se poveća procijepljenost odraslog stanovništva koja je sada samo 65 posto, što je rizik zbog brzog širenja zaraznije omikron varijante”, pojasnili su iz Janšinog ureda. “Nema nikakvih sumnji što nas čeka idućih tjedana ako i dalje ostanemo šesta najmanje procijepljena država u Europskoj uniji”, navode iz vlade.

Na inspekcijski nadzor ureda za informacije, pod čiju nadležnost spadaju kršenje prava na pristup javnim informacijama, ali i pravo na privatnost, odnosno zaštita osjetljivih osobnih podataka reagirao je i Janša na Twitteru, ocijenivši da je stvar politički motivirana i apsurdna, a voditeljicu ureda za zaštitu informacija na to mjesto dovela sada oporbena ljevica.

Prelesnik je pak navela da je inspekcijski postupak pokrenut po službenoj dužnosti, nakon prijave većeg broja građana koji su senzibilizirani na prava iz europske uredbe o zaštiti podataka (GDPR). Uredba propisuje da se svaka obrada osobnih podataka mora provesti na zakonit, pošten i transparentan način.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu