Janša zahvalio Pompeu: ‘SAD su spasile Slovence od nacizma i fašizma, a onda i od komunizma’

Razgovaralo se i o gradnji novog bloka nuklearke u Krškom

ZADNJA IZMJENA: kol 13, 2020
Foto: Kabiten predsjednika Vlade Slovenije

Slovenski premijer Janez Janša i američki državni tajnik Mike Pompeo, koji boravi u kraćem posjetu Sloveniji, založili su se u četvrtak za jačanje transatlantskog partnerstva i nalaženje zajedničkih odgovora na suvremene izazove u području kibernetičke sigurnosti i energetske politike.

“Danas smo razgovarali o jako važnim temama i o strateškom partnerstvu naše dvije države”, kazao je američki šef diplomacije na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Janšom u vili Bled.

Potpisana i bilateralna izjava za 5G

“Jasna je razlika između slobodnih i neslobodnih naroda, a današnjim potpisom sporazuma o kibernetičkoj sigurnosti štitimo i ljudska prava”, rekao je Pompeo koji je u međuvremenu sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžetom Logarom potpisao bilateralnu izjavu o sigurnosnim uvjetima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.

On je naglasio i važnost stabilne energetske mreže i energetske neovisnosti. “Izvori energije moraju biti diverzificirani, a SAD želi osigurati čistu energiju za Slovence”, kazao je Pompeo.

Tema i gradnja Krškog

Kako su prije današnjeg američko-slovenskog susreta najavljivali mediji, Pompeo i Janša među ostalim su razgovarali o mogućnosti uključivanja SAD-a u program gradnje novog bloka nuklearke u Krškom, kad se za to donese politička odluka, a navodno i o mogućnostima nabave američkog ukapljenog plina preko terminala predviđenih u gospodarskom dijelu Inicijative triju mora.

Janša je na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasio da su Slovenci još uvijek zahvalni Amerikancima za to što su ih oslobodili od totalitarizama i primili slovenske iseljenike koji su odlazili u SAD nakon Drugog svjetskog rata.

Izazovi pred Europom

Amerikanci su, po riječima Janše, Slovence dva puta u prošlom stoljeću spasili. “Prvo pred opasnošću i grozotama nacizma i fašizma, a potom i pred tiranijom komunizma. Slovenija u NATO savezu želi postati vjerodostojan partner i sa SAD-om nastaviti politiku koja je omogućila pad željezne zavjese i Berlinskog zida”, kazao je Janša.

Dodao je da Europu i SAD čekaju izazovi koji nisu ništa manji od onih prije više desetljeća i da će Slovenija raditi na jačanju transatlantskog partnerstva i u vrijeme kad u drugoj polovici iduće godine bude vodila Vijeće Europske unije.

Među sigurnosnim izazovima naveo je opasnost od kibernetičkih napada. “SAD vidimo kao jedinu silu zapadne civilizacije koja je sposobna suočiti se s novim oblicima sigurnosnih ugroza”, istaknuo je slovenski premijer te zahvalio Pompeu na posjetu i pozdravima od predsjednika Donalda Trumpa i prve dame Melanije Trump, rođene u Sloveniji.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program