Politika & Kriminal

Mama iz Pule: 'Moj sin je prebolio sindrom od kojeg je umro 11-godišnjak. Nije imao simptome korone'

'Prsti na rukama i nogama su blago otečeni, javlja se crvenilo noktića. Tako je sve počelo'

24.01.2021., Zagreb - Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljevic u kojoj je preminuo djecak od 11 godina. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Nakon što je danas objavljeno da je zbog multiorganskog upalnog sindroma, kao posljedica zaraze koronavirusom, u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević preminuo 11-godišnji dječak, u medije je istupila majka čije je dijete krajem prošle godine preboljelo isti kobni sindrom, a nije imao nikakve simptome korone.

Jasminka Kalčić (49) iz Pule, inače novinarka HRT-a, za 24sata je ispričala da je njezin sin Petar prvo dijete u Istri i Primorju i jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji je imao MIS-c (multisistem inflamantorni sindrom).

Priča da njezino dijete i dalje osjeća posljedice, a svojim iskustvom želi pomoći roditeljima da obrate pozornost na simptome koji se u tom slučaju javljaju. Za MIS-c sindrom je doznala, kako priča za 24sata, jer su je kolegice novinarke spojile s liječnicama u Londonu i Danskoj. One su na temelju opisanim simptoma i fotografija odmah posumnjale u taj sindrom.

Opisala simptome koje je sin imao

“Tada sam prvi puta u životu čula za MIS-c sindrom. Informirajući se preko interneta vidjela sam djecu u SAD-u koja su slično izgledala kao moje dijete i kada sam pročitala simptome i dublje razmislila, rekla sam sebi “Ajmo Bože” napraviti taj test na antitijela, bez obzira što je moje dijete dva puta bilo negativno na koronavirus. Liječnici su me na koncu poslušali, napravili test na antitijela i to je jedini način da se nađe multiinflamantorni sindrom. Tek tada su znali kako moje dijete liječiti”, priča.

Jasminka se prisjetila svih simptoma svog djeteta koje je danima prolazilo pravu agoniju. “Iznimno visoka temperatura do 40 stupnjeva Celzijevih, koja traje nekoliko dana bez nekog, roditelju objašnjivog razloga. Puno njih mi je reklo da je možda u pitanju neka alergija ali ja sam znala da moje dijete nije alergično”, priča.

“Ako dijete dobije crvenilo, neobičan osip po tijelu koji šeta po tijelu, ako povraća bez nekog osobitog razloga (da znate da se nije primjerice otrovao), ima neobičnu drhtavicu, ne spava, ne reagira na podražaje, ne može sklopiti glavu prema koljenima i ima suha usta”, nastavlja.

I dalje osjeća posljedice sindroma

“Prsti na rukama i nogama su blago otečeni, javlja se crvenilo noktića. Tako je sve počelo. Onda se situacija pogoršava i dijete jednostavno obamre,ne može uzimati tekućinu, ne jede, ne komunicira i postane “mrtvo tijelo”. To je već trenutak kada roditelj s djetetom već treba biti u bolnici”, prisjetila se.

Jasminka je na kraju ispričala da je njezin Petar relativno dobro i da su mu nalazi uredni, ali da je i dalje slabašan. “Brzo se umara, pogotovo od kada je krenuo u školu. Ne smije raditi tjelesni niti ikakva tjelesna opterećenja, a još uvijek ima povremene nesanice”, zaključuje majka za 24sata.

Nastavite čitati