Politika & Kriminal

Javila se žena ispod čijeg je statusa Ivošević vrijeđao Židove: 'Isprovocirali su ga vrijeđanjem Hrvata'

Mihanović je Puljkovog kandidata za zamjenika gradonačelnika prozvao 'verbalnim teroristom i sramotom Splita'

17.05.2021., Split-Kandidat za gradonacelnika Splita, Ivica Puljak, i kandidati za zamjenike Bojan Ivosevic i Antonio Kuzmanic odrzali konferenciju za medije.
Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Bojan Ivošević, kandidat Ivice Puljka (Centar) za zamjenika gradonačelnika Splita, objavio je 2017. godine antisemitski komentar na Facebooku.

“Slušaj momčino još jednom probaj aludirat da je itko od mojih počinia neki zločin jedini zločin unutar mog obiteljskog stabla će bit onaj koji ću ja počinit nad tobom. Malo se raspitaj koga ideš prozivat pi*ko prije nego nešto ovako napišeš jer ja i moji već generacijama smo bili na braniku slobode i malog čovika.

Dabog da ti dica odrasla u Gazi da ti mater je*em, od koga si ti bolji, vi ste toliko bolji da ste državu dobili kmečanjem i lobiranjem. Za vas su Romi gospoda, a Kurdi božji narod s obzirom na karakter i borbu koju vode. Evo radu ovoga ljudi imaju negativne emocije prema židovima iako i osobno poznajem poštenih i dobrih židova, ali baš radi ovoga, kao šta je prosječni Hrvat seljačina i ustaša, tako je prosječni Židov umišljeni nacist. Šta više ovakvih komentara doživim potpuno mi je jasno zašto se Hitler okomia baš na Židove, slično sa sličnim ne može ništa…”, napisao je 2017. Ivošević u raspravi s Ronijem Robertom Brandlom.

Ivošević: ‘Komentar je vrlo ružno izvučen iz konteksta’

Ivošević je u četvrtak reagirao na optužbe da je na društvenoj mreži prijetio smrću Roniju Robertu Brandlu rekavši da je taj komentar vrlo ružno izvučen iz konteksta i da nedostaje Brandlov komentar da su svi Hrvati ustaše.

Ivošević je za Hinu izjavio kako ga je osobno potresao Brandlov komentar kojim je vrijeđao sve Hrvate tvrdeći da su svi ustaše i da je prosječan Hrvat ustaša i seljačina, s obzirom na to da je njegov pradjed ubijen u logoru u Lici. Priznao je da se neprimjereno spustio na Brandlovu razinu te da je riječ o neprimjerenu govoru.

“Nikada neću dopustiti da sve Hrvate stavlja u kontekst genocidnog naroda i na to sam reagirao. To se sve odvijalo na internetu 2017. godine i to na statusu jedne djevojke koja je naposljetku sve komentare izbrisala i to upravo radi tog čovjeka koji su bili usmjereni na Hrvate. Ja sam na njegove tvrdnje da je prosječan Hrvat ustaša i seljačina povukao paralelu s njegovom nacijom što nije primjereno i radi čega sam se ispričao, ali to je sve bilo izazvano njegovom izjavom koju nažalost nije dostavio novinarima”, kazao je Ivošević.

‘Mihanović lažno izvlači iz konteksta’

Kaže kako je očito da je spomenuti gospodin tu prepisku čuvao četiri godine, kao i da je unutra bilo dosta gnjusnih njegovih komentara. Dodao je da to na internetu više ne postoji i da ne može biti siguran je li taj čovjek manipulirao s tom prepiskom.

Svjestan je da nije primjereno na niske udarce odgovarati niskim udarcima niti bi onakvom jeziku trebalo biti prostora u javnosti, ali on je prije četiri godine imao 26 godina i nije imao veze ni s politikom niti s aktivizmom. To je bila internet rasprava koja je kratko trajala i bila brzo obrisana, a gospodin je taj koji je uvrijedio njega i sve građane Hrvatske.

“Vice Mihanović lažno izvlači iz konteksta da su riječi navedenog gospodina moje riječi. Navedeni je rekao da je prosječan Hrvat ustaša i seljačina, ja sam replicirao uvredama prema njegovom narodu radi čega sam se ispričao. Znači nisam ja to rekao već on, ali ja sa 26 godina nisam koristio ni navodnike ni zareze, pa se može izvući iz konteksta”, objasnio je Ivošević.

Mihanović: ‘On je sramota ovoga grada’

Sinoć je za medije govorio Roni Robert Brandl tvrdeći da mu je Ivošević prijetio smrću jer je Židov, a vrijeđao je i omalovažavao i Rome.

Zbog svega ovoga protukandidat Ivice Puljka, Vice Mihanović (HDZ) traži povlačenje kandidature Bojana Ivoševića. “On je verbalni terorist i sramota ovog grada. Treba ravno reći da nije dostojan biti dogradonačelnik ovoga grada”, rekao je. “Jasno je napisao da opravdava Hitlera, da opravdava Holokaust”, rekao je danas Mihanović, piše N1.

“Ivoševiću nije mjesto u Banovini, nego u jednoj drugoj ustanovi zatvorenog tipa. A gore od njegove objave je ponašanje njegovog šefa Ivice Puljka. Puljak je najprije negirao tu izjavu, a kad je Ivošević priznao da je to napisao, Puljak je optužio mene za prljavu kampanju”, ustvrdio je Mihanović.

Žena ispod čijeg je statusa Ivošević napisao sporni komentar: ‘Bio je isprovociran’

Danas se na Facebooku oglasila i Hana Lilić Prodanović, žena ispod čijeg je statusa Ivošević napisao antisemitski komentar.

Ne mogu vjerovati da je moj status iz 2017. bio dio najgledanijeg Dnevnika na nacionalnoj televiziji. Nova TV je u svom…

Posted by Hana Lilić Prodanović on Thursday, May 27, 2021

“Ne mogu vjerovati da je moj status iz 2017. bio dio najgledanijeg Dnevnika na nacionalnoj televiziji. Nova TV je u svom programu pustila priču o mom Facebook statusu radi komentara koji su bili ispod njega, a kojeg sam izbrisala tog istog dana.

Želim informirati javnost da je istina da je Bojanova neprimjerena reakcija bila isprovocirana vrijeđanjem njega i hrvatskog naroda kako je odgovoran za genocid uz poruke da je prosječni Hrvat ‘ustaša i seljačina’.

Svi koji me znaju upoznati su s mojim proizraelskim stavovima, te mogu potvrditi da Bojan nikad nije izražavao antisemitske stavove, a da jedini put kad je na tu temu nešto ružno rekao je bilo kad je vrijeđan cijeli hrvatski narod”, napisala je Lilić Prodanović.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu