Politika & Kriminal

Javio se bivši savjetnik predsjednice; kaže kako je Vučiću obećala da više neće pričati o velikosrpskoj agresiji

Radeljić smatra da bi bilo lijepo da predsjednica kaže koji joj je savjetnik rekao da je 'ZDS' stari hrvatski pozdrav

16.02.2019., Zagreb - Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic odrzala je konferenciju za medije povodom 4 godine njenog mandata. 
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Vjerojatno najzanimljiva stvar koju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla na današnjoj presici bila je priznanje da je pogriješila kada je branila ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Konkretno, rekla je kako je pogriješila kad je rekla da je to stari hrvatski pozdrav, ali da su ju u to uvjeravali njeni savjetnici. Jedan od njezininih najspominjanijih bivših savjetnika, Mate Radeljića, za RTL je komentirao ove optužbe predsjednice.

“Predsjednica sama vodi svoju politiku i predsjednica sve svoje odluke sama donosi. Nitko u njezino ime nije donio odluku. Meni je to žao čuti jer ispada da je predsjednica bila nekakva marioneta svojih savjetnika. Ne znam na koga je mislila i bilo bi lijepo da je kazala na koga misli”, kazao je Radeljić.

Obećanje Aleksanadru Vučiću

Bivši predsjedničin savjetnik smijenjen je potkraj prošle godine, nakon čega je medijima ispričao kako je za smjenu saznao kada mu je šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić u kafiću „Torte i to“ rekao da se “spreman zabiti se autom u njega” kako bi predsjednicu zaštitio od njegovog negativnog djelovanja. Gospodin Radeljić očito još nije završio sa svojom bivšom šeficom pa je ovu priliku iskoristio da je podsjeti na nezgodan detalj iz posjete srpskog predsjednika Zagrebu.

“Je li joj netko od njezinih savjetnika rekao da nakon posjeta Aleksandra Vučića da nalog da u nijednom njezinom javnom obraćanju i ni u jednom govoru, za Oluju, za bilo koje obraćanje nakon posjeta Aleksandra Vučića, da se ne smije spomenuti pojam “velikosrpske agresije“ niti genocida u Srebrenici”, upitao je Radeljić.

Poziva ljude da usporede njene Facebook statuse

Dakle, prema gospodinu Radeljiću, nakon tog susreta s Vučićem predsjednica niti jednom nije upotrijebila pojam velikosrpske agresije. Termin “velikosrpska agresija” nije jedino što je predsjednica izbacila iz rječnika, dodaje gospodin Radeljić. On tvrdi da je gospođa Grabar-Kitarović također „obećala da više neće spominjati pojam genocida u Srebrenici“,

One koji u to ne vjeruju Radeljić je pozvao da usporede predsjedničine statuse na Facebooku s početka mandata s onima danas, i da provjere što je pisala u Potočarima, odnosno u Memorijalnom centru Srebernica – Potočari, gdje je, prema Radeljiću, upotrijebila pojam genocid koji danas više ne koristi.

Ubrzo su reagirali i iz Ureda predsjednice

Iz Ureda predsjednice ubrzo su reagirali na Radljećev istup. Kažu kako je ispod svake razine ponovno odgovarati na pitanja oko kojih ne postoji nikakva dvojba.

“Ono što se dogodilo 90-tih godina bila je agresija na Hrvatsku u ime velikosrpske politike, a zločin u Srebrenici je i Međunarodni sud utvrdio kao genocid i nitko dobronamjeran to ne dovodi u pitanje”, pišu.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu