Politika & Kriminal

Je li bizarna priča o kineskom elektromagnetskom oružju stvarna? Evo što se zna

I ugledni kineski profesor tvrdi da oružje postoji

FOTO: screenshot CCTV

Akademik Jin Canrong, profesor međunarodnih odnosa na pekinškom sveučilištu Renmin, iznenadio je svjetsku javnost objavom kako je kineska vojska bez ispaljenog metka osvojila dvije strateški važne planine na Himalaji na granici s Indijom.

Objasnio je kako je kineska vojska koristila tehnologiju “visokoenergetskog elektromagnetskog zračenja.” Stručnjaci su odmah protumačili da su kineski vojnici pretvorili položaje indijske vojske u “mikrovalnu pećnicu” u kojoj je “skuhala neprijateljske vojnike”.

Zrake rapidno podižu temperaturu tijela

Zahvaćeni elektromagnetskim zračenjem indijski vojnici počeli su povraćati, nisu mogli stajati na nogama, pa su u panici napustili svoje položaje. Pogodili su ih, naime, snopovi zraka koje lete brzinom svjetlosti te prodiru pod kožu svega nekoliko milimetara.

Zbog toga se u nekoliko sekundi temperatura tijela podiže na plus 60 stupnjeva, pa čovjek ima osjećaj da će izgorjeti. Ako je tijelo izloženo duljem djelovanju elektromagnetskih zraka može doći do teških ozljeda.

Do sada se procjenjivalo da je domet tih zraka oko pedeset metara, no sve upućuje da su Kinezi taj domet uspjeli znatnije produžiti.

Akcija se dogodila u kolovozu

Cijela ta operacija dogodila se u kolovozu, a akademik Jin Canrong kazao je kako kineske vlasti to nisu objavile jer je problem “lijepo riješen”, bez pucnjave i žrtava. Zaključio je pak kako to Indijci nisu objavili jer “su jadno izgubili” pa se nisu htjeli sramotiti.

Dr. Jinu Canrongu može se vjerovati jer on nije bilo tko u kineskoj znanosti. Osim što je izvanredni dekan na Školi za međunarodne studije pri Sveučilištu Renmin, on je gostujući profesor na Školi za javnu politiku Geralda Forda na Sveučilištu Michigan i profesor na katedri Weilun na Sveučilištu Tsinghua.

Napisao je 50 akademskih radova, 7 knjiga, od kojih su 5 prevedene, a fokusiran je na američku vanjsku politiku i kinesko-američke odnose. Potpredsjednik je Kineskog nacionalnog udruženja međunarodnih studija, Savjetnik ureda za planiranje politike na Nacionalnom narodnom kongresu, Stalni vijećnik Kineskog foruma za reforme…

Strah od oštećenog vida i kancerogenog učinka

Stručnjaci su objasnili da su kineski vojnici koristili “zrake visokofrekventnog elektromagnetskog zračenja” za zagrijavanje molekularne vode u ispod kože koje uzrokuju bol i nelagodu. Namjera oružja nije nanijeti nikakvu trajnu štetu, iako je izražena zabrinutost oko toga može li dugoročno oštetiti vid ili imati kancerogeni učinak.

Akademik Jin rekao je da su kineske snage rasporedile mikrovalno oružje na dno brda i usmjerile ga prema vrhovima. Time Kinezi nisu prekršili sporazum iz 1966. kojim se zabranjuje korištenje oružja i eksploziva na granici između Kine i Indije.

Ta informacija izazvala je pravu uzbunu u svjetskim vojnim krugovima jer po svemu sudeći Kinezi imaju elektromagnetsko oružje znatno kompleksnije i sofisticiranije od američkog.

Sjedinjene Države imaju nešto slično

Naime, američki list The New York Times je objavio kako su SAD “prije deset godina u Afganistan rasporedile vlastito mikrovalno oružje u obliku antene montirano na vozilo. Antena je lansirala elektronske snopove, takozvani ADS – active denial system, koji je imao za cilj onesposobiti ljude za djelovanje.

No, to oružje navodno nikad nije korišteno u akciji, a bilo je namijenjeno razbijanju demonstracija. Riječ je o oružju koje djeluje izravnom aktivnom energijom, directed-energy weapon.

Kineska inačica je jača?

Ako su indijski vojnici povraćali to bi moglo značiti da su elektromagnetski valovi prodrli dublje u tijelo pa su utjecali na cijeli organizam. To govori da kinesko oružje ima neke specifičnosti za koje se do sada nije znalo.

Inače Kina i Indija već se desetljećima spore oko granice u području Ladakha. S obzirom na to da je zabranjena upotreba metaka i projektila već je nekoliko puta došlo do sukoba prsa o prsa, vojnici su se tukli željeznim i bambusovim palicama nabijenim čavlima.

Nastavite čitati