Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Je li kriza ubila Penavinu megalomaniju: najavljivao trošenje 40 milijuna kuna na svijetleće senzacije u Vukovaru, sad uvodi resktrikcije

Ovog tjedna najavio je redukciju javne rasvjete i to za pedesetak posto, a sve u cilju provedbe mjera štednje

Iako je cvjetanje japanskih trešanja na drvoredu uz dunavsku šetnicu u Vukovaru u punom jeku, gradonačelnik Ivan Penava, saborski zastupnik i šef Domovinskog pokreta, nije kao ranijih godina pozvao novinare da se zajedno s njim dive proljetnom ugođaju.

Ovog tjedna sazvao je novinare da bi najavio redukciju javne rasvjete i to za pedesetak posto, a sve u cilju provedbe mjera štednje. Penava je rekao kako je njegova gradska uprava provela anketu među građanima i ponudila dva modela. Prvi predviđa gašenje svakog drugog ili svakog trećeg rasvjetnog tijela na vukovarskim ulicama, a drugi poskupljenje komunalne naknade za 40 do 50 posto.

Građani glasali u anketi

Drugim modelom, povećanjem komunalne naknade, pokrilo bi se poskupljenje struje, pa se u tom slučaju u javnu rasvjete ne bi diralo. Naravno, kao što je bilo moguće predvidjeti i bez ankete (u kojoj je, veli gradonačelnik, sudjelovalo 665 građana), većina se Vukovaraca, njih 95,34 posto, radije izjasnilo za gašenje gradske rasvjete nego za povećanje komunalne naknade. Ali, Penava je očito htio imati suglasnost građana za pedesetpostotno smanjenje noćne rasvjete, kako ne bi ispalo da im nije bila ponuđena alternativa.

Međutim, prije samo dvije godine, gradonačelnik Vukovara u planu nabave za 2020. predvidio je i iznos od 5,5 milijuna kuna (s PDV-om) za, kako je stajalo ”dekorativnu rasvjetu dizalica u Luci Vukovar. Ideja o osvjetljavanju pet dizalica u vukovarskoj riječnoj luci bila je originalna Penavina zamisao, jer, kako smo svojedobno pisali, za to nije bila zainteresirana ni Luka Vukovar d.o.o. (tvrtka u državnom vlasništvu), niti Fond za obnovu i razvoj Vukovara. S obje adrese Telegramu je odgovoreno kako oni nemaju u planu izdvojiti novac za dekorativnu rasvjetu lučkih dizalica.

S još luđom idejom gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, izašao je prošle godine, o čemu je Telegram prvi pisao, kada je najavio projekt Čarobne šume, na Adici, pored Vukovara. U natječaju koji je Grad Vukovar objavio 5. listopada prošle godine, procjena vrijednosti tog projekta iznosila je fantastičnih 32 milijuna kuna. Pisalo je kako će Čarobna šuma biti multifunkcionalna i imat će pet audiovizualnih scenarija, namijenjenih za određene blagdane i različite druge prigode.

‘Zanimljiva, pozitivna i poučna poruka’

Projektni zadatak bio je stvoriti svojevrsni Disneyland u Vukovaru, koji će posjetiteljima oduzimati dah. U osvjetljenoj šumi nalazit će se i skulpture životinja izrađene od inoksa, koje će mijenjati boju, a sve će biti popraćeno i odgovarajućim zvučnim efektima. Jedan od zadataka koje je trebao zadovoljiti projektant jest stvoriti bajkoviti ulazak u Čarobnu šumu, a to bi se postiglo tako da se standardna bijela boja svjetlosti za rasvjetu drveća tijekom blagdana i specijalnih prigoda može mijenjati, kako bi se ”doživjelo prirodu u krugu Adice na zanimljiv, dinamičan način”, a posjetiteljima ”pri tome poslala zanimljiva, pozitivna i poučna poruka”.

A tu ”zanimljivu, pozitivnu i poučnu poruku” posjetiteljima bi poslale ne samo svjetleće lastavice od inoksa (jato od 45 ptica), već i mnoge šumske ali i druge životinje, poput ježa, vuka, medvjeda, zeca, sove, jelena, čaplje, jata labudova roda i pataka, uključujući i jednog psića, nalik na Disneyjevog Plutoa. I sve to naravno od inoksa, čija bi se boja rasvjetom mijenjala, kako bi se ”doživjelo prirodu u krugu Adice na zanimljiv, dinamičan način”.

Izbjegavanje problematičnih situacija

Sudbina dvaju grandioznih projekata vukovarskog gradonačelnika i šefa Domovinskog pokreta Ivana Penava – dekorativna rasvjeta pet lučkih dizalica i Čarobna šuma – ukupno vrijednih 37 milijuna kuna, nepoznata je, jer o tome nije rekao ni slova na ovotjednoj konferenciji za novinare. Umjesto toga, kao osoba sklona štednji javnog novca, novinarima je rekao:

“S aspekta odgovornog upravljanja i raspolaganja gradskim proračunom moramo uvesti određene promjene, a prije svega vodeći se racionalnim i odgovornim ponašanjem prema potrošnji energenata, ali i ukupnom poslovanju. U vidu provođenja mjere redukcije javne rasvjete voditi ćemo računa o sigurnosti odvijanja prometa te sigurnosti građana”, rekao je Penava.

Također pojasnio je, da će unatoč reduciranoj javnoj rasvjeti pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig biti zadužen za rješavanje svih problema ukoliko zbog pedesetpostotnog gašenja svjetla dođe do ”problematičnih situacija” kako bi se na zadovoljstvo građana sve brzo riješilo.