Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Je li Macronov grubi istup kontra necijepljenih proračunati potez ili težak politički gaf?

Kontroverzne opaske francuskog predsjednika izazvale su neviđenu buru

FOTO: AFP

Valja dvaput promisliti prije nego što se Macronov istup proglasi gafom. Čini se da je francuski predsjednik svjesno birao riječi i to u uzavreloj atmoferi rasprave o strožim covid pravilima i usred neslužbene kampanje za izbore. Teško je zamisliti da se radi tek o nesretnoj i neželjenoj slučajnosti

Emmanuel Macron je, naravno, u pravu. Strategija borbe protiv covida, kaže francuski predsjednik, vrti se i oko toga da se – u slobodnijem prijevodu njegove izjave – “raspi***” one koji se još nisu cijepili. Da ih se, pristojnije rečeno, razbjesni. Iznervira. Oteža im se svakodnevni život.

Neuobičajeno grub istup francuskog predsjednika – nesvakidašnji izbor riječi, na primjer – izazvao je, očekivano, zgražanje. Kakav je to rječnik za jednog predsjednika; predsjednik dijeli Francuze na dobre i loše; od necijepljenih želi napraviti građane drugog reda. I tako dalje. Ali, Macron je u pravu. Jedina je iznenađujuća novost izbor riječi.

Potencijalno riskantan potez

U razgovoru koji je objavio La Parisien, Macron je detaljizirao planove svoje vlade. “Ne želim ih slati u zatvor, ne želim ih prisiljavati na cijepljenje. Ali moramo im reći: od 15. siječnja više nećete moći ići u restoran. Više nećete moći na kavu, nećete moći ići u kazalište. Više nećete moći u kino.”. A onda i korak dalje: „Kad moje slobode ugroze slobode drugih, postajem neodgovoran. Neodgovorna osoba više nije građanin“. Korak kojim je, po ocjeni mnogih, doista prešao granicu.

Ali ključ francuske strategije – i to vlasti u Parizu nikada nisu skrivale – jest upravo u tome da se onima koji se još nisu cijepili svakodnevni život učini nelagodnijim. Da se ljude tako motivira – ili natjera, ovisno o perspektivi – na cijepljenje. Jer vlasti smatraju da će tako pandemiju staviti pod kontrolu.

Zato je u srpnju prošle godine Macron riskirao – znajući jako dobro, iz vlastitog primjera, kako se naizgled sitne promjene mogu pretvoriti u široko nezadovoljstvo (sjećamo se “žutih prsluka”) – i najavio uvođenje covid potvrda za praktički sve, od ulaska u restorane do vožnje vlakom. U samo jednom danu 900 tisuća Francuza bukiralo je termin za cijepljenje. Sada je očito došao trenutak za novu, potencijalno riskantnu kalkulaciju.

Praksa nije posebno nova

Sada, dakle, kada predsjednik želi iznervirati one koji se još nisu cijepili, Francuska ide i korak dalje: u parlamentu se upravo razmatra zakon kojim bi se pooštrili uvjeti za posjedovanje covid potvrde tako da je građani više ne bi mogli dobiti samo s negativnim testom. To je suština Macronovih kontroverznih opaski, no zakon ustvari nije novost – najavio ga je premijer Jean Castex još sredinom prosinca, ali uz nešto manje slikovit rječnik.

Francuska pritom nije iznimka. U ‘hrvatskom modelu’ borbe protiv pandemije nastoji se nikoga ne uzrujati – pa se, na primjer, peti val pogonjen omikronom pojavi tek nakon što prođu blagdani – no i neke druge europske zemlje već ustvari provode ono što Macron neuobičajeno grubo govori. Uostalom, još smo u studenom o tome pisali. Praksa, dakle, nije posebno nova, ali jest izbor riječi.

Isprika? Za stil, ne i poruku

Ali valja dvaput promisliti prije nego što se Macronov istup proglasi gafom. Prema transkriptima u europskim medijima, čini se da je francuski predsjednik svjesno izabrao takav nastup i to u uzavreloj atmosferi rasprave o polemičnom zakonu, usred još uvijek neslužbene kampanje za izbore. Teško je zamisliti da se radi tek o nesretnoj i neželjenoj slučajnosti.

Analitičari smatraju da predsjednikove opaske, unatoč grubom jeziku, „odražavaju pažljivu političku računicu“, javlja Guardianov dopisnik iz Pariza Jon Henley, citirajući da ankete ukazuju da su francuski birači sve više frustrirani pandemijom i podupiru cijepljenje kao učinkovit alat za njezino okončanje. Nedavno istraživanje pokazalo je da dvije trećine ispitanika podržava plan o uvođenju potvrda vezanih uz cijepljenje (podrška među Macronovim simpatizerima je daleko viša).

Vrlo je vjerojatno da će se Macron za svoj istup – stil, a ne sadržaj – morati ispričati. Kampanja za predsjedničke izbore, na kojima će, tako se barem pretpostavlja, Macron pokušati osvojiti još jedan mandat, ipak je pred vratima. Ali čak i kad se to dogodi, ništa se suštinski neće promijeniti. Jasna poruka je poslana, poruka francuskim biračima, i to ne nužno onima koji se još nisu cijepili.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu