Okej, Medved je definitivno pokušao uređivati HRT. Još luđe je što su u Vladi oduševljeni kako mu se HRT suprotstavio

Misle kako bi stvari bile puno gore da je HRT pokleknuo. Podsjećamo na termin u koji su gurnuli film

ZADNJA IZMJENA: sij. 13, 2018

Otkad su mediji objavili vijest da je HRT zbog pritisaka desničarskih udruga prebacio termin komedije Ministarstvo ljubavi (što je bio najobičniji kompromis, budući da su desničari prvotno zahtijevali da se film Pave Marinkovića potpuno ukloni), pa je ona prikazana istoga dana, u četvrtak, ali dva sata kasnije od planiranog, u vrlo kasnih pola sata prije ponoći, ne prestaju nagađanja o tome je li ministar branitelja zaista uputio pismo HRT-u da uklone film.

Kako sada stvari stoje, Tomo Medved dopis je napisao. Dapače, pročitao ga je pred braniteljskim udrugama, no Vlada i dalje tvrdi da on nikad nije poslan HRT-u. Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Zagreb, na to, za Index i Jutarnji list, odgovara da “netko laže”. “Netko laže. Ja ne znam. Ja nikad u životu nisam lagala. Čujte, ja sam vjernica i bila sam tamo na tom sastanku i znam što je zaključak iz ministarstva”, rekla je Bartolić za Index, dodavši da je ministar na sastanku pred predstavnicima udruga pročitao tekst za koji je rekao da će ga poslati, a u kojem zahtijeva da se film ukloni iz programa.

“Donijeli smo zaključak da se uputi pismo i apel da se jedna takva tragedija, takav čudnovati uradak koji se ruga svemu što je hrvatsko i svemu što ponižava, viktimizira i traumatizira žrtvu, da se ne prikazuje na hrvatskoj javnoj televiziji jer je hrvatska javna televizija javni servis kojeg plaćamo mi, hrvatski državljani. To nas boli i smeta. Hrvatska država snima nekakve uratke, rugajući se žrtvi na čijoj krvi je stvorena i obranjena država”, rekla je sinoć Bartolić za Index.

Hvale dobru reakciju HRT-a? Stvarno?

Ono što je, čini se, sigurno, ministar je posljednjih nekoliko dana proveo nazivajući telefonom odgovorne na HRT-u zahtijevajući da se film makne iz programa, što je, priznat ćete, dosta problematična praksa za jednog ministra u Vladi.

Jutarnji pritom piše da su u Vladi nervozni zbog Medvedova istupa te da je na ovaj način “dobio javnu lekciju”. Ne pišu pritom koja je točno lekcija koju će dobiti od same Vlade, i hoće li je uopće biti. U Jutarnjem se također provlači teza kako bi stvari bile puno gore da se HRT, kako su prenijeli riječi nekoga iz Vlade, “nije othrvao pritisku” Medveda, hvaleći očito čvrstoću i dobru reakciju javne televizije.

Ipak, trebamo još jednom podsjetiti da je HRT, nakon pritisaka desničara, gurnuo sporni film u termin u kojem su ga zaista samo najodlučniji mogli gledati, budući da je počeo u četvrtak, pola sata prije ponoći. A i kratki nestanak Grlićeva Ustanka RH, za koji su s televizije poručili da je bila samo greškica, također bi se mogao smatrati malim ustupkom desničarima, od kojeg su na kraju ipak odustali.