Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Je li potpuni kaos zbog širenja Covida-19 razlog što Hitna nije otišla po pacijenta u okolicu Ploča?

Čovjek je umro ne dočekavši medicinsku ekipu

12.04.2020., Split - Zapocelo prebacivanje sticenika doma za starije i nemocne u Splitu u karantenu u Makarskoj.
Photo: Milan Sabic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Portal Ploče Online objavio je detalje mučnog slučaja iz Rogotina kraj Ploča gdje je teško bolesni i vjerojatno ozlijeđeni čovjek umro jer Hitna pomoć nije poslala medicinski tim da mu pomogne.

Najprije su tvrdili kako nemaju dovoljno zaštitne opreme za dežurnu ekipu, da bi zatim poručili kako nisu imali informaciju da mu stanje nije toliko teško. Cijeli slučaj detaljno se istražuje, a u pločansku Hitnu pomoć upućen je izvanredni nadzor.

Poziv u noći prije Uskrsa

Sve se događalo u noći sa subote na nedjelju. Hitnoj je pomoći upućen poziv zbog čovjeka koji se osjećao loše. Otežano je disao i imao je bolove u prsima. No, prema informacijama portala Ploče Online, medicinski tim se nije uputio na teren, jer, kažu, nisu imali adekvatno vozilo ni opremu za postupanje s potencijalnim COVID-19 zaraženim osobama.

Gospodin iz Rogotina umire pola sata kasnije. Ni tada se nije pojavio nitko iz Hitne pomoći Ploče niti lokalne Covid-19 ambulante. Mrtvozornik stiže tek sat-dva kasnije i konstatira smrt. Ni on ne pregledava tijelo.

Evo što kaže Krizni stožer

Stožer Dubrovačko-neretvanske županije na današnjoj konferenciji za medije izrazio je sućut obitelji preminulog.

“Prema za sada prikupljenim informacijama, ta smrt nije povezana s infekcijom Covida-19. Iako stožer nije nadležan, zatražili smo izvješće svih službi. Svu dokumentaciju ćemo uputiti prema nadležnim ministarstvima i kriznom stožeru”, rekli su.

Hitni nadzor u Hitnoj pomoći

Ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić naknadno je demantirao tvrdnje o nedostatku zaštitne opreme. Uvjerava da je imaju dovoljno za iduća tri mjeseca, te da redovito izlaze na intervencije. Ipak, zbog ovog je slučaja zatražio izvanredni stručni nadzor.

“Poziv za pacijenta upućen je od strane službenika Policijske postaje Ploče u 00:29. Policajac je dežurnom liječniku prenio da ima Covid sumnjivog pacijenta. Niti u jednom momentu nije navedeno da se radi o nekom drugom zdravstvenom stanju”, kaže Lulić.

Kako je došlo do nesporazuma?

Liječnik je policajcu izdiktirao broj COVID ambulante u Pločama i s tim je, prema Lulićevim riječima, uloga Hitne pomoći završila. Nakon 19 minuta policajac je nazvao i rekao da je pacijent preminuo.

“Niti u jednom trenutku liječnik nije rekao da neće izaći, niti da nema opremu. Imali smo naknadni poziv u 00:41, kada je našem dispečeru rečeno da je pacijent umro. Nije se radilo o hitnom pozivu, prema onome što je našem liječniku bilo dostupno radilo se o COVID pozivu. Da je bilo rečeno da je riječ o hitnom stanju, sigurno bi se išlo. Što je čovjek koji je nazvao u 00:41 rekao dispečeru 112, ja nemam saznanja. Policija je uskoro nazvala i rekla isto da je pacijent preminuo”, rekonstruirao je Lulić.

Je li u pitanju nasilna smrt?

Prema informacija iz kriznog stožera gospodin koji je preminuo došao je nešto iza ponoći na vrata svog susjeda i rekao da mu je loše. Nakon toga upućen je poziv na 112 no dok je policijska ophodnja, u 0:41 sati stigla na mjesto događaja čovjek je već preminuo. Utvrđeno je i da ima ozljedu na glavi, vjerojatno od pada i udarca u asfalt. Zbog toga je ovaj slučaj evidentiran kao nasilna smrt.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević kazao je za Ploče Online da je mještanin Rogotina imao više kroničnih bolesti. No, od svih službi očekuju se dodatna izvješća.