Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Je li sad vrijeme da počnemo paničariti? Izgleda da su ovogodišnji rezultati državne mature najgori dosad

"Naši su učenici na vrlo niskoj razini iz čitalačkih, matematičkih i prirodoslovnih sposobnosti"

Large exam classroom hall full of students at their desks writing a test. Flat style vector illustration isolated on white background.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature koja se provodi od 2010. godine, objavio je u četvrtak Jutarnji list. Prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom, navodi dnevnik. Maturu je ukupno prijavilo oko 34.600 učenika.

Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto.

Bodovni prag jednak prošlogodišnjem

Oko 650 gimnazijalaca palo je ispit iz više razine matematike, što je u usporedbi s prošlom godinom porast za oko 370 gimnazijalaca s nedovoljnom ocjenom iz tog ispita. Pritom je bodovni prag za prolaz iz ispita matematike jednak prošlogodišnjem. Privremeni rezultati ljetnog roka desete državne mature objavljeni su u srijedu. Svaka je škola dobila uvid u rezultate svojih učenika, a konačni i objedinjeni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja, piše Jutarnji list.

Prema prvim, neslužbenim podacima, ispit niže razine matematike nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca (u odnosu na 75 lanjskih). Prema neslužbenim podacima, samo 396 učenika dobilo je ocjenu odličan iz A razine matematike, odnosno njih 372 iz B razine, donosi dnevnik.

Potvrda PISA istraživanja

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Ivana Katavić potvrdila je kako se trend loših rezultata koje postižu učenici na državnoj maturi nastavio i ove godine.

“Konkretne podatke ne možemo reći jer čekamo konačnu objavu rezultata. Činjenica je da je matura ponovno pokazala vrlo nisku razinu postignuća učenika, koju je već detektiralo PISA istraživanje. Naši su učenici na vrlo niskoj razini iz čitalačkih, matematičkih i prirodoslovnih sposobnosti. Taj glas mora se čuti, moramo pomoći našim učenicima. Za ovo smo svi odgovorni”, izjavila je Katavić Jutarnjem.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više