Jedan čovjek smatra da bi Britanija trebala primiti migrante iz zemalja koje je kolonizirala u prošlosti

Sinoć je zabilježeno oko 1700 pokušaja ulaska u tunel ispod La Manchea

ZADNJA IZMJENA: kol. 3, 2015
Foto: AFP

Oko 1.700 pokušaja ulaska migranata u tunel ispod La Manchea zabilježeno je u noći na ponedjeljak blizu Calaisa, na sjeveru Francuske, a jedan je policajac ozlijeđen kamenom u lice, doznaje se od policijskog izvora.

Redarstvene snage su uspjele “odbiti” oko tisuću pokušaja ulaska u tunel a sedamstotinjak migranata je “uhvaćeno” u samom tunelu, dodaje izvor.

Ozlijeđen policajac

Jedan je pripadnik redarstvenih snaga zadobio ozljedu lica i glave kada ga je izbjeglica pogodio kamenom kakvim je nasuta pruga, dodaje policijski izvor. Prevezen je u bolnicu gdje mu je rana zašivena a počinitelj napada, sudanski migrant, je priveden.

Tunel ispod La Manchea već tjednima opsjeda velik broj izbjeglica koji su spremni na sve ne bi li se dočepali Velike Britanije koju smatraju obećanom zemljom. Mekki Ali, volonter koji radi s izbjeglicama rekao je da Velika Britanija mora pronaći način za pomoć ljudima koji dolaze, a posebice Sudancima. Naime, Ali smatra da Britanija ima odgovornost prema tim ljudima zato što je Sudan nekad bio britanska kolonija.

Broj pokušaja ulaska u zemlju smanjio se tijekom vikenda na manje od 400, zbog manjeg prometa kamiona. Sredinom prošlog tjedna bio se popeo na više od tisuću. Stanje ponekad izmiče kontroli, kao što je bilo u noći na srijedu, kada je poginuo sudanski izbjeglica, čime se broj poginulih na tome mjestu od početka lipnja popeo na deset.

Migranti hodaju po željezničkim tračnicama, riskirajući živote
Migranti hodaju po željezničkim tračnicama, riskirajući živote AFP

Britanski premijer na godišnjem odmoru

Radi jačanja sigurnosti, francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve najavio je u srijedu pojačanje sa 120 francuskih policajaca uz tristotinjak već raspoređenih.

Migranti koji su zaobišli policijske blokade
Migranti koji su zaobišli policijske blokade PHILIPPE HUGUEN/AFP PHOTO

S druge strane kanala, britanski premijer David Cameron i ministrica unutarnjih poslova Theresa May su na godišnjim odmorima. Odgovornost za predsjedanje posebnim odborom britanske vlade koji se bavi i pitanjima migranta je pripala ministru vanjskih poslova, Phillipu Hammondu, javlja Daily Mail

Organizirani kriminalci

Glasnogovornik Eurotunnela je rekao da postoji određena doza organizacije i sofisticiranosti pokušaja upada u tunel ispod La Manchea. “Mi već neko vrijeme govorimo o organiziranosti među migrantima koja pokazuj da to nisu samo ljudi koji žele ući u Ujedinjeno Kraljevstvo već je tu riječ o organiziranim kriminalnim aktivnostima. Moramo ukloniti problem s ovog područja.”

Migranti u Calaisu
Migranti u Calaisu PHILIPPE HUGUEN/AFP PHOTO

U nedjelju u ranim jutarnjim satima došlo je do najmasovnijeg pokušaja proboja policijske blokade u Calaisu. Oko 200 migranata je probilo ogradu i krenulo prema policiji uz povike “Otvorite granice!”

Kako je to izgledalo, možete vidjeti u nastavku.

https://www.youtube.com/watch?v=2DkydNG1YUE

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru