Jedan je prevarant preko Fine uspio izvući više od 33 milijuna kuna

Prevarant je krivotvorio poslovnu dokumentaciju i navodna dugovanja

ZADNJA IZMJENA: velj 11, 2016
Foto: PIXSELL/PIXSELL

Više od 33 milijuna kuna s računa tvrtke Eko ovršio je Josip Vrbanec, 59-godišnjak iz Čakovca, koji se predstavljao kao opunomoćenik zagrebačke tvrtke.

Lažirao je, naime, bez da je tvrtka koju je predstavljao išta znala, dokumentaciju o poslovnom odnosu s Ekom. Iz tih dokumenata, što ih je i ovjerio službenim pečatom, proizlazilo je da je Eko bio dužan 33.257.113 kune.

Ovrha preko Fine

Dokumentacija je predana Fini, pa je ovrha i realizirana. S računa Eka na žiro račun tvrtke koju je Vrbanec predstavljao, novac je prebačen 8. veljače ove godine.

28.11.2015., Zagreb - Financijska agencija ili FINA jedna je od najvecih hrvatskih tvrtki, a bavi se obavljanjem transakcija u platnom prometu, prijevozom gotova novca, pruzanjem poslovnih informacija i elektronickih servisa. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
U Fini nisu posumnjali u ispravnost dokumentacije za ovrhu PIXSELL/PIXSELL

No, reakcija istražitelja bila je brza pa je prijevara razotkrivena, a Vrbanc je završio iza rešetaka. Pouzdano je utvrđeno da tvrtka, čiji je zastupnik bio, nije imala nikakve veze s njegovim potezima.

Osim za prijevaru Vrbanec je prijavljen i za krivotvorenje isprava, a kako je ocjenjeno da bi kazneno djelo mogao ponoviti završio je iza rešetaka.

Već mu se sudi

Vrbancu i njegovom sinu već se sudi zbog milijunske štete učinjene tvrtki Euro-Iver. Naime, s njezinog računa dizali su novac, a pravdali to pozajmicama i isplatama dobavljačima. Tvrtku su, prema optužnici, oštetili za pet milijuna kuna, dok su državni proračun oštetili za dva i pol milijuna kuna.

11.11.2014., Zagreb - Novcanica od 200 kuna. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Vrbancu se sada na teret stavlja više od 40 milijuna kuna štete PIXSELL

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1983 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program