Politika & Kriminal

Jedan kalifornijski gradić doslovno ostaje bez vode

Bušotine, o kojima ovo turističko mjesto ovisi, presušuju zbog neviđene suše

SAN ANSELMO, CALIFORNIA - APRIL 23: A sign advocating water conservation is posted in a field of dry grass on April 23, 2021 in San Anselmo, California. As the worsening drought takes hold in the state of California, Marin County became the first county in the state to impose mandatory water-use restrictions that are set to take effect May 1. Residents will be ordered to refrain from washing cars at home, refilling pools and watering lawns will only be allowed once a week. Earlier this week, California Gov. Gavin Newsom declared a drought emergency in Sonoma and Mendocino counties.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Povijesnom kalifornijskom gradiću Mendocinu ponestaje vode jer bušotine, o kojima ovo turističko mjesto ovisi, presušuju zbog neviđene suše, javlja CBS News.

Hotel Alegria Inn plaća cisterne koje im donose vodu da bi se gosti mogli tuširati. “Trenutna cijena vode je 600 dolara za 13.250 litara, a to nam traje tjedan dana”, rekao je Eric Hillesland, voditelj hotela.

Radi štednje vode, cvijeće zalijevaju prljavom vodom za suđe, a kupili su i tanke i lagane plahte za krevete za goste. “Više ih stane u jednu perilicu rublja i tako značajno možemo smanjiti potrošnju vode”, naglasio je.

‘Stanje se samo pogoršava’

Cafe Beaujolais u Mendocinu zatvoren je tri večeri tjedno da bi uštedjeli na vodi. Vlasnik mjesečno plaća 3600 dolara za isporučenu vodu. Rekao je da ne može ni dobiti više vode, jer je gradovi na obali prestaju prodavati.

Gradski upravitelj podzemnih voda, Ryan Rhoades je poručio kako je situacija strašna i da se stanje samo pogoršava. Istaknuo je kako razmišlja o dopremanju vode vlakom. Za sad lokalna srednja škola nudi neke svoje rezerve, ali to je tek jedna cisterna dnevno. Neke su tvrtke isključile vodu za ispiranje zahoda pa se zalijeva kantama, jer je potrošnja manja.

“Ovdje se zbiva scenarij u kojem će ljudi ostati bez vode”, upozorava vlasnik Cafea Beaujolais. Mendocino računa na prihod od turista poslije popuštanja mjera protiv korone, ali je upitno kako će održati dolazak velikog broja turista s manjkom vode.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu