Jedan Kujundžićev donator postao je likvidator tvrtke njegove žene, drugi počeo raditi s bolnicama

Drugi donator ministrove predsjedničke kampanje postao je likvidator firme njegove supruge

ZADNJA IZMJENA: sij 27, 2020

Neki od donatora koji su 2014. donirali novac za predsjedničku kampanju aktualnog ministra zdravstva, Milana Kujundžića, i nakon završetka kampanje ostali su povezani s ministrom, njegovom suprugom, ili sa sustavom zdravstva na čije je čelo Kujundžić došao kada je 2016. godine postao ministar, piše Vanja Nezirović iz Jutarnjeg lista. Jedan od donatora, Jure Marušić, čija je tvrtka Mar delta 2014. godine Kujundžiću donirala 10 tisuća kuna, postao je likvidator tvrtke Zidni vrt, čiji je osnivač i direktor bila Kujundžićeva supruga.

Marušić je u razgovoru za Jutarnji objasnio da ga je za likvidatora imenovao Trgovački sud u Zagrebu, dodavši kako donacija njegove tvrtke Kujundžićevoj kampanji s tim nema nikakve veze. “Nema govora o sukobu interesa. Postupak likvidacije bio je proveden bez greške i može ga provjeriti bilo koja institucija, uključujući i USKOK”, kazao je Marušić za Jutarnji. Prema riječima Milana Kujundžića, tvrtka Zidni vrt sagradila je “pet do šest apartmana u Novalji i desetak stanova u Zagrebu”. Ministar i njegova supruga trenutno žive u kući koju su 2010. za 100 tisuća eura kupili od te tvrtke.

Kuću izvukli iz propale tvrtke

Kuća je jedno od poglavlja u aferi s Kujundžićevim nekretninama koju je otkrio Telegram. Naime, Kujundžić je u imovinskoj kartici naveo da ta kuća, površine 131 kvadrat, s dvije velike terase, dvije garaže i ogromnim vrtom, vrijedi samo 900 tisuća kuna, odnosno 120 tisuća eura. No, kao što je saznao Telegram, kada su za kupnju kuće Kujundžići dizali kredit, vještaci PBZ-a su nekretninu procijenili na 2,3 milijuna kuna, odnosno 316 tisuća eura. Godinu dana nakon što su ministar i supruga od vlastit tvrtke kupili kuću, račun tvrtke je blokiran, a Zidni vrt je konačno likvidiran 2014. godine.

Osim Marušića, na listi donatora u Kujundžićevoj kampanji našla se i tvrtka Agrodalm d.o.o. iz Zagreba, koja se bavi prodajom hrane na veliko, piše Jutarnji list. Ta je tvrtka Kujundžićevoj kampanji donirala 7,625 kuna. Agrodalm je do 2019. godine s državnim institucijama sklapao sitne poslove. Iznenadan porast poslovanja dogodio se prošle godine, kada je toj tvrtki, zahvaljujući poslovima sklopljenim s bolnicama, iz proračuna Ministarstva zdravstva, isplaćeno 2,151 milijuna kuna.

Pomogao je i susjed iz Ivanbegovine

Jutarnji nije uspio doći do direktora Agrodalma i dobiti pojašnjenje za takav uzlet u poslovanju s državom, ali iz jednog od ugovora s KB-om Sestre milosrdnice iz 2019. vidi se da je Agrodalm bolnici isporučio različite prehrambene proizvode. Agrodalmu je KB Sestre milosrdnice u 2019. godini isplatila ukupno 1,53 milijuna kuna.

Na popisu donatora je i Slavomir Kujundžić, ministrov susjed u njegovom rodnim selu, Ivanbegovini. „Nismo rodbinski ni poslovno povezni, ali smo susjedi iz istog mjesta i svemu što treba ministru Kujundžiću spreman sam pomoći, zato sam mu i pomagao u predsjedničkoj kampanji”, kazao je Slavomir Kujundžić za Jutarnji list. Za njega je javnost čula kada su četvorica radnika koji su radili na njegovoj kući u Ivanbegovini u četvrtak terorizirali novinarku Slobodne Dalmacije koje je pokušala fotografirati ministrovu kuću.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program