Politika & Kriminal

Jedan od Kuščevićevih suoptuženika tražio da se izdvoje dokazi, tvrdi da su prikupljeni nezakonito. Nije uspio

Optužno vijeće jučer je trebalo donijeti odluku o osnovanosti optužnice protiv Kušćevića

20.09.2018., Zagreb - Ministar Uprave Lovro Kuscevic.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Splitski Županijski sud ​odbilo je prijedlog jednog od suoptuženika bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je tražio izdvajanje dokaza za koje smatra da su prikupljeni nezakonito, a na tu odluku moguća je žalba.

Optužno vijeće jučer je trebalo donijeti odluku o osnovanosti optužnice protiv Kušćevića, koji je nakon Telegramovih otkrića nekretninskih afera morao napustiti ministarsku poziciju, no kako je jedan od njegovih suoptuženika tražio izdvajanje dokaza sjednica je prekinuta.​

​Nakon što je odbijen prijedlog za izdvajanjem dokaza optuženik na nju može uložiti žalbu o kojoj će odlučivati viši sud, a poslije odluke o zakonitosti dokaza optužno vijeće može odlučivati o osnovanosti optužnice.

Zlouporaba položaja i ovlasti

​Uskokova optužnica uslijedila je nakon istrage pokrenute u rujnu 2019. dva mjeseca nakon što je Kuščević podnio ostavku na ministarsku dužnost.​ Otkriveno je među ostalim da je Kuščević kao općinski načelnik inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.

Istraga je naknadno dva puta proširivana pa su uz Kuščevića optuženi i njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović.

Optužnica protiv šestorice je podignuta zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na to nedjelo, primanje mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanje dokazivanja.

Jedva čeka da dokaže nevinost

Osim za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi, dodjeljivanje POS-ovog stana šogoru, tužiteljstvo ga tereti i za mito te nezakonitosti s nekretninama.

Nakon što je objavljeno da je protiv Kušćevića Uskok podigao optužnicu on je medijima izjavio kako nije niti malo zabrinut te da jedva čeka dokazati svoju nevinost pred sudom. ​

Jučer se na sudu pojavio u pratnji svog odvjetnika Joška Čeha i tom prilikom okupljenim novinarima kratko rekao da očekuje fer i korektnu odluku optužnog vijeća.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu