Jedan od najboljih poznavatelja američke politike, Henry Kissinger, rekao je što misli o Trumpu i smjeru SAD-a

Za Atlantic je govorio o politici koju bi mogao voditi izabrani predsjednik

ZADNJA IZMJENA: stu. 15, 2016
Foto: AFP/AFP

Henry Kissinger, diplomat, bivši američki državni tajnik i jedan od najboljih poznavatelja odnosa unutar američke politike za Atlantic je komentirao je pobjedu Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. “Mislio sam da će Hillary pobijediti”, kazao je novinaru Jeffreyju Goldbergu.

Na pitanje što će Trumpova pobjeda značiti za američku ulogu u svijetu, Kissinger je rekao: “To nam moglo omogućiti da uspostavimo sklad između naše vanjske politike i naše domaće situacije. Očito postoji jaz između percepcije javnosti o ulozi SAD-a o vanjskoj politici i percepciji elita. Mislim da novi predsjednik ima priliku pomiriti te dvije. Ima priliku, a na njemu je da je iskoristi”.

‘Moramo mu dati priliku’

Smatra kako treba prestati raspravljati o tome ima li Trump kompetencija i ozbiljnosti biti u Bijeloj kući. “On je novoizbrani predsjednik. Moramo mu dati priliku da razvije svoju filozofiju”.

Na pitanje hoće li mu pomoći, Kissinger odgovara kako će zadržati isti pristup koji je imao prema svakom predsjedniku otkad je napustio ured – neće mu sam ponuditi pomoć, ali ako ga predsjednik pozove odazvati će se tom pozivu.

Kako će ostale zemlje reagirati na ovaj šok?

Kaže kako mu je najveća briga kako će “strane zemlje reagirati na šok”. Drži kako bi trebalo zadržati mogućnost za novi dijalog. “Ako Trump kaže američkim građanima: “Ovo je moja filozofija vanjske politike” i neke od njegovih politika nisu identične prijašnjima, ali dijele osnovne ciljeve, tada je kontinuitet moguć.

“Mislite li da je Trump Putinov apologet?”, pitao ga je novinar. “Ne. Mislim da je došlo do određene retorike jer je Putin rekao neke dobre riječi o njemu – taktički – i on je osjećao da mora odgovoriti”, kazao je Kissinger. Smatra kako je vjerojatnije da će Putin pričekati kako će se situacija razvijati, nego da će Rusija imati koristi od situacije na kraći rok.

Politika prema Moskvi

“Rusija i Sjedinjene Države susreću se u područjima u kojima niti jedna zemlja ne kontrolira sve elemente, poput Ukrajine ili Sirije. Moguće je da će se neki sudionici u tim sukobima osjećati slobodnije za određene akcije. Putin će onda pričekati da vidi koje su mu opcije”, kazao je, a na to mu je novinar replicirao kako, dakle, postoji mogućnost više nestabilnosti.

“Rekao bih generalno: Mislim da je većina svjetske vanjske politike u neizvjesnosti šest do devet mjeseci, čekajući rasplet izbora”, odgovorio mu je Kissinger. “Oni su nas upravo gledali kako prolazim domaću revoluciju. Sada će to htjeti proučavati neko vrijeme. No, u određenom trenutku, događaji će zahtjevati donošenje odluka”.

Što će biti s ISIS-om?

Upozorava kako će grupe koje nisu države pokušati isprovocirati američku reakciju kako bi potkopali poziciju SAD-a u svijetu. Na pitanje smatra li da je ISIS-ova prijetnja sada opasnija. “Nedržavne skupine mogle bi napraviti procjenu da će Trump reagirati na teroristički napad na način koji najbolje odgovara njihovim procjenama”.

Iran će, smatra Kissinger, ispravno zaključiti da je nuklearni sporazum sada nestabilniji nego što je bio. “Nitko ne zna mnogo o njihovoj vanjskoj politici”, kazao je.