Sirijski komandosi i ruski specijalci u zajedničkoj akciji spasili pilota

Operacija je provedena oko 40 kilometara iza neprijateljskih linija

ZADNJA IZMJENA: stu. 25, 2015
Foto: prtscr/Youtube/anna news

Ekipa sirijskih komandosa spasila je jednog od ruskih pilota zrakoplova kojeg je turska vojska srušila jučer, javlja libanonski al-Mayadeen.

Libanonski mediji javili su o uspješno provedenoj operaciji duboko iza neprijateljskih linija koja je trajala samo nekoliko sati. Spašeni pilot prebačen je u zračnu bazu Humejm u Latakiji. Prema tvrdnjama lokalnih medija, potraga za pilotom trajala je oko šest sati dok je dodatnih dva sata bilo potrebno za izvlačenje pilota na sigurno.

Zajednička rusko-sirijska operacija

Zajedničku operaciju ruskih i sirijskih specijalaca potvrdio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, javlja AFP.

“Operacija je završena uspješno. Drugi pilot prebačen je u našu bazu. Živ je i zdrav”, izjavio je Šojgu te dodao da želi zahvaliti svim sudionicima spašavanja koje je završeno oko 3:40 po lokalnom vremenu.

Šojgu je također izjavio da će Rusija poslati najmoderniji sustav protuzračne obrane u bazu u Siriji. “Protuzračni raketni sustav S-400 bit će postavljen u zračnu bazu Hamejm”, rekao je Šojgu.

Snimke potrage

Volonterska novinska agencija Anna News objavila je snimke potrage za pilotima. Snimljena s položaja sirijske vojske vidljivi su neidentificirani vojnici, za koje Anna News tvrdi da sudjeluju u potrazi za pilotima srušenog zrakoplova.

Posthumno odlikovanje poginulom pilotu

Al-Mayadeen javio je o isključivo sirijskoj operaciji, međutim, neki drugi izvori spominjali su zajedničku rusko-sirijsku operaciju, što je kasnije i potvrđeno. Ruski specijalci i sirijska vojska navodno su proveli tu operaciju spašavanja oko četrdeset kilometara iza neprijateljskih linija u blizini turske granice.

Vladimir Putin potvrdio je tijekom tiskovne konferencije zajedničko djelovanje specijalaca ruske i sirijske vojske. “Poginuli pilot dobit će najviše rusko odlikovanje, Heroj Ruske federacij. Pilot kojeg su spasili ruski i sirijski specijalci također dobit će odlikovanje Heroj Ruske federacije”, izjavio je Putin, javlja RT.

“Za heroizam, hrabrost i smjelost u izvršavanju vojničkih dužnosti, potpukovnik Oleg Peškov posthumno je odlikovan medaljom Heroj Ruske federacije. Za hrabrost i požrtvovnost u obavljanju vojničke dužnosti, kapetan Konstantin Murahtin i vojnik Aleksandar Poznjicin (posthumno) odlikovani su ordenom Hrabrosti”, stoji u objavi na stranicama Kremlja.

Turska srušila ruski zrakoplov

Podsjetimo, nakon što su turski lovci raketama zrak-zrak pogodili ruski Suhoj dvojica su se pilota katapultirala, a jučer su cijeli dan stizale neslužbene informacije o njihovoj sudbini. Na društvenim se mrežama pojavila uznemirujuća snimka jednog mrtvog pilota kojeg su ubili sirijski pobuinjenici, a da je jedan pilot poginuo u večernjim je satima potvrdila i ruska vojska.

Uništenje spasilačkog helikoptera

https://www.youtube.com/watch?v=IschF-ihjS0

Sirijski pobunjenici raketom su uništili ruski helikopter koji je bio u misiji spašavanja pilota aviona kojeg su u utorak srušili Turci.

Sirijska pobunjenička skupina pogodila je helikopter američkom protutenkovskom raketom Tow dok je bio u zraku. Video koji je svega par minuta nakon rušenja zrakoplova objavljen na LiveLeaku prikazuje kako je helikopter dignut u zrak nakon što je jedan od pobunjenika ispalio u njega drugu raketu.

Rami Abdulrahman iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava, koji prati stanje u Siriji, rekao je da je na helikopteru bilo desetak ljudi koji su srećom preživjeli jer su na vrijeme evakuirani.

Putin za rušenje aviona uzvraća u 3 koraka

Ruske bombardere, koji će izvoditi anti-terorističke operacije u Siriji, ubuduće će pratiti lovci, izjavio je načelnik glavnog stožera Sergej Rudskoj nakon što su Turci oborili ruski zrakoplov na granici Sirije s Turskom. To je jedan od koraka koje će Moskva poduzeti nakon jučerašnjeg incidenta.

General Rudskoj je istakao kako je rusko ministarstvo obrane poduzelo dodatne mjere sigurnosti nakon tog incidenta. Prva mjera je da će ruske bombardere tijekom akcija pratiti ruski lovci. Druga mjera se odnosi na unapređenje proturaketne obrane, zbog čega je ruska krstarica ‘Moskva’ krenula prema priobalnom području Latakije u Siriji, a treća mjera je prekid svih vojnih kontakata s Turskom. Opširnije pročitajte OVDJE

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru