Talijanski zastupnik kaže da je hrvatsko pravosuđe nesposobno pa će od svoje Vlade tražiti da istraži slučaj Horvatinčić

Alessandro Naccarato traži političko-diplomatsku akciju talijanske Vlade

ZADNJA IZMJENA: stu. 11, 2017
Foto: PIXSELL

Talijanski zastupnik Alessandro Naccarato najavio je kako će od ministra vanjskih poslova Italije da istraži što se sve do sada događalo u slučaju Horvatinčić. Njegovu izjavu prenijeli su talijanski mediji.

“To što se dogodilo je tragedija nakon koje je došlo do skandala, i to prije svega zbog neprihvatljivog otezanja hrvatskog pravosuđa na rješavanju cijelog slučaja”, tvrdi zastupnik Demokratske stranke Naccarato, vjerojatno aludirajući na činjenicu da ni šest godina od tragične pomorske nesreće nema pravomoćne presude.

Zahtjev talijanskoj vladi

“Zato ću sada tražiti da se i naša vlada uključi u ovaj slučaj i zaštiti pravo obitelji stradalih supružnika na pravednu presudu”, nastavlja Naccarato. Prema njegovim riječima, najzanimljivija okolnost slučaja proizlazi iz obrazloženja presude kojom je Tomo Horvatinčić oslobođen krivnje za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su poginuli talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinella Patella. Na njihovu je jedrilicu u kolovozu 2011. godine u primoštenskom akvatoriju naletio Horvatinčićev gliser.

Polemična oslobađajuća presuda

Na prvom suđenju Horvatinčić je kažnjen uvjetno – s 20 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, dok je nakon nedavno okončanog ponovljenog procesa u polemičnoj presudi sutkinje Općinskog suda u Šibeniku Maje Šupe oslobođen krivnje. Druga presuda utemeljena je na Horvatinčićevoj tvrdnji da je tijekom upravljanja gliserom doživio kraći gubitak svijesti, odnosno sinkopu, zbog čega nije mogao držati pod kontrolom komande plovila.

“Ista sutkinja donijela je obje presude”, primjećuje i talijanski parlamentarac, no napominje i činjenicu da je Horvatinčićev gliser prije naleta na jedrilicu vozio brzinom od 26 čvorova u akvatoriju u kojem se ne bi smjelo voziti brže od pet čvorova.

Tko štiti nezakonito ponašanje?

“Upravo ta činjenica otvara sumnju da je sinkopa na ponovljenom suđenju spomenuta kako bi se izbjegle posljedice tog kažnjivog ponašanja, odnosno prebrze vožnje. Ovakav razvoj postupka zbunjuje javnost u Italiji, ali i u Hrvatskoj. Nakon što se neprihvatljivo dugo čekalo na odgovor koji bi osigurao pravdu za obitelj žrtava, sada je na snazi presuda koja krivcu jamči da će se izvući bez kazne”, kaže zastupnik Naccarato.

Iz svega zaključuje kako je hrvatski pravosudni sustav nesposoban osigurati pravdu nakon jednog ovako tragičnog slučaja. Zbog toga će, kaže, tražiti ministra vanjskih poslova da prikupi sve relevantne činjenice i aktivira se na političko-diplomatskom planu, i to prije svega što se tiče nadležnosti, kako bi se osigurala pravda za žrtve i njihove članove obitelji.

Sin stradalih supružnika već je izrazio svoje zgražanje presudom. Nakon ovog novog momenta u slučaju Horvatinčić, odnosno sasvim konkretnog pitanja zastupnika Naccarata, na potezu je talijanska vlada. Detalja slučaja Horvatinčić možete se podsjetiti OVDJE.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1070 članaka Više o autoru