Politika & Kriminal

Jedini Bernardićev kritičar koji je izašao iz SDP-a uspio se odvojeno, kao zadnji na listi Možemo!, izboriti za Sabor

Bojan Glavašević preferencijalnim je glasovima ostvario veliku pobjedu

FOTO: Vjekoslav Skledar

Nekadašnji pomoćnik ministra branitelja i bivši član Predsjedništva SDP-a, Bojan Glavašević, jedini je visokopozicionirani član koji je zbog neslaganja s politikama Davora Bernardića istupio iz stranke.

U otvorenom pismo koje je napisao nakon odlaska u kolovozu 2018., između ostalog je stajalo: “Nismo uspjeli SDP-u udahnuti novi život, nismo ga ispunili relevantnim političkim sadržajem i nismo ga učinili strankom u koju Hrvatska može vjerovati i na koju se može osloniti, bilo u opoziciji ili na vlasti.

To je bila dužnost koju nam je povjerilo članstvo, i to je bilo ono što su građani od nas očekivali. Ne samo da u tome nismo uspjeli, nego smo uspjeli SDP gotovo u potpunosti uništiti kao ideju, kao koncept, kao politički brand”.

Šanse su djelovale slabašno

Nakon napuštanja SDP-a, zadržao je saborski mandat i ostao raditi u parlamentu kao nezavisni zastupnik, a u ožujku 2019. potvrdio je kako na europske izbore izlazi s Dalijom Orešković. Nakon što su polučili slab rezultat, više nisu surađivali, a nakon višetjednog nagađanja, početkom lipnja ove godine najavio je da na izbore za parlament izlazi kao nezavisni kandidat na listi Možemo!, i to na 14. mjestu.

Šanse su mu djelovale slabašno, osobito zbog činjenice da se u kampanju uključio mjesec dana prije izbora, no jučer je ostvario veliku pobjedu. Osvojio je 3.726 preferencijalnih glasova, odnosno 26,77 posto ukupne liste, što je bitno više i od nositeljice Danijele Dolenec te mu je zato pripao mandat.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu