Jedna američka sutkinja privremeno je zaustavila Trumpovu uredbu

Zabranila je izgon ljudi koji su došli u Sjedinjene Američke Države

ZADNJA IZMJENA: sij 29, 2017
Foto: AFP/AFP

Američka savezna sutkinja je djelomično dala za pravo nevladinim organizacijama koje su osporavale izvršnu uredbu Donalda Trumpa o zabrani ulaska izbjeglica i državljana iz sedam muslimanskih zemalja, spriječivši izgon osoba koje su stigle u zemlju s važećim vizama.

Prema dokumentu saveznog suda, koji je agencija AFP dobila na uvid, savezna sutkinja Brooklyna, Ann Donnelly, koja je zaprimila tužbe organizacija za ljudska prava, među kojima i moćnog ACLU-a, naredila je američkim vlastima da ne smiju izgoniti državljane sedam muslimanskih zemalja na koje se odnosi uredba, Irana, Iraka, Jemena, Somalije, Libije, Sirije i Sudana , koji posjeduju isprave na temelju kojih mogu ući u Sjedinjene Države.

Zadržano više od 170 osoba

Prema podacima američke pogranične službe na temelju Trumpove uredbe u američkim zračnim lukama zadržano je nešto više od 170 osoba kojima je onemogućen ulazak u zemlju unatoč važećim vizama. “Ovo je dan koji će nam ostati u pamćenju”, rekao je ravnatelj ACLU-a Anthony Romero nakon završetka izvanrednog ročišta.

“Ovo pokazuje da, kada predsjednik Trump donosi zakone i uredbe koji su neustavni i nezakoniti, sudovi su tu da brane prava svih”, dodao je. Ovaj slučaj je daleko od završetka jer odluka sutkinje znači tek privremenu djelomičnu suspenziju uredbe. Na novom ročištu, koje je zakazano za veljaču, će se odlučivati o trajnom opozivu uredbe. “Večeras je važno da se nikoga ne vrati zrakoplovom”, rekao je odvjetnik ACLU-a Lee Gelernt.

Prosvjedi na aerodromima

Uz to je rekao da je sutkinja naredila vladi da objavi popis svih osoba koje su od petka zadržane u američkim zračnim lukama. Uz tužbu koju su podnijele udruge, u zračnim lukama su organizirani prosvjedi u kojima se tražilo puštanje privedenih koji većinom posjeduju valjane vize, pa i zelenu kartu, američku dozvolu boravka.

Izvori u Trumpovoj administraciji, koji nisu željeli biti imenovani, navode da je Bijela kuća donijela uredbu bez prethodne konzultacije i koordinacije s agencijama nadležnim za njezino provođene pa je uslijedio kaos. Tako je, unatoč uputama američke pogranične službe objavljenima u subotu prijepodne, da se nositeljima dozvole stalnog boravka u SAD-u treba omogućiti ukrcaj u zrakoplove za SAD, dio ostao u zračnim lukama širom svijeta jer su ih zračni prijevoznici odbili primiti u zrakoplove.

Oglasila se i Hillary Clinton

Trumpova protukandidatkinja na predsjedničkim izborima Hillary Clinton izrazila je potporu prosvjednicima protiv Trumpove uredbe. “Stojim uz ljude koji su se okupili večeras širom zemlje braneći naše vrijednosti i naš ustav. Mi nismo to”, napisala je na Twiteru.

Nešto ranije Trump je kazao novinarima kako njegova uredba ne predstavlja zabranu za muslimane. “To nije zabrana za muslimane. Potpuno smo pripremljeni, sve se odvija vrlo lijepo. Vidite u zračnim lukama, vidite posvuda. Sve se odvija dobro i imat ćemo vrlo, vrlo snažnu zabranu i ekstremne zapreke koje smo trebali imati već godinama”, kazao je Trump.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program