Politika & Kriminal

Doznajemo: Jedna od najuglednijih znanstvenica nedavno kritizirala Borasa. Sad je Sveučilište tjera u mirovinu

Novi skandal Borasa i Čovića: akademkinji Žic Fuchs, članici najviših znanstvenih tijela EU, stopiraju daljnji rad na Sveučilištu

Sveučilište u Zagrebu odbilo je dati suglasnost za daljnji sveučilišni rad nakon 65. godine života akademkinji Mileni Žic Fuchs, redovitoj profesorici u trajnom zvanju Filozofskog fakulteta i članici istaknutih europskih znanstvenih tijela. Potrebu za nastavkom njenog rada zatražila su relevantna fakultetska tijela, argumentirajući to znanstvenom i nastavnom izvrsnošću Žic Fuchs. U rigorozno propisanoj proceduri, i ključno nacionalno znanstveno tijelo dalo je svoj amen da ugledna profesorica nastavi raditi.

No, u predzadnjem koraku izostalo je odobrenje sveučilišnog povjerenstva kojim koordinira prorektor Ante Čović, najbliži suradnik rektora Damira Borasa i njegova ključna osoba za kadrovska pitanja. Žic Fuchs, inače profesorica anglistike, iza sebe ima dugogodišnju uspješnu znanstvenu karijeru, prepoznatu na najvišim europskim razinama. Prije dvije godine, Europska komisija imenovala ju je u Znanstveno vijeće Europskog istraživačkog vijeća (ERC), koje predstavlja i zastupa cijelu europsku akademsku zajednicu s ciljem financiranja vrhunske znanosti.

Dobivanje ERC grantova, u Hrvatskoj poznatih i kao znanstveni oskari, stvar je prestiža u europskoj znanosti, kao što je i sudjelovanje u upravljačkim tijelima ERC-a. Žic Fuchs je, naime, prva znanstvenica iz Hrvatske koja je imenovana u to vrhovno tijelo ERC-a. Dapače, Borasovo i Čovićevo Sveučilište prije dvije se godine time hvalilo opsežnim priopćenjima, a sada stopiraju daljnji rad istaknute profesorice.

Čudnovate komplikacije zbog mističnog Aktiva

Još u travnju ove godine, matični odsjek Žic Fuchs – Odsjek za anglistiku – zatražio je ponovno dvogodišnje produljenje njenog ugovora o radu; naime, prije dvije godine – kada je navršila 65. godinu – Žic Fuchs je dobila prvo dvogodišnje produljenje. S njegovim istekom, njen odsjek ju i dalje želi u nastavi. Argumentiraju kako je neophodna na dva obavezna predmeta na preddiplomskoj i diplomskoj razini, na jednom izbornom na diplomskoj razini studija, kao i zbog izvođenja nastave na šest kolegija na doktorskim studijima Filozofskog fakulteta.

Filozofski, stoga, pokreće proceduru i imenuje interno povjerenstvo koje ima dati mišljenje o tome ispunjava li Žic Fuchs kriterije znanstvene i nastavne izvrsnosti, što su uvjeti za nastavak rada nakon 65. Utvrđuju da su svi kriteriji, propisani Zakonom o znanosti, ispunjeni pa se obimna procedura nastavlja na nacionalnom Matičnom odboru za filologiju. I Matični odbor utvrđuje da Žic Fuchs ispunjava sve propisane kriterije, predmet se vraća na Vijeće Filozofskog koje 15. rujna, bez glasova protiv, donosi odluku kojom odobravaju produljenje radnog odnosa profesorice.

Preostaju još dva koraka; povjerenstvo Sveučilišta, na temelju svih prethodnih odobrenja, mora dati svoje prethodno mišljenje o ispunjavanju uvjeta i zatim u grande finalu sve potvrđuje Senat Sveučilišta. Međutim, ovdje se priča čudnovato komplicira; povjerenstvo Sveučilišta, kojim predsjeda profesorica Mirjana Matijević-Sokol s Fakulteta hrvatskih studija i koordinira prorektor Čović, ne izdaje pozitivno mišljenje. To čine na temelju anonimne predstavke koju su zaprimili i koju potpisuje mističan Aktiv odgovornih članova Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta.

‘Jedini mogući zaključak je da je predstavka lažna’

Hrabar u anonimnosti, Aktiv piše da Žic Fuchs u proteklih pet godina nema dovoljan broj objavljenih radova, a povjerenstvo kojim ravnaju Čović i Matijević-Sokol to prihvaća i od Filozofskog fakulteta i nacionalnog Matičnog odbora za filologiju traže da se očituju o anonimnoj predstavci. Matični je odbor ubrzo otpisao da nisu ovlašteni odlučivati o anonimnim prijavama, kao i da anonimna predstavka, na kojoj inzistiraju Čović i Matijević-Sokol, ne predstavlja provjerenu činjenicu.

U ime Filozofskog, odgovara obnašatelj dužnosti dekana Miljenko Jurković koji se čudi nekom anonimnom Aktivu odgovornih članova s Filozofskog koji “piše protiv akademkinje Žic Fuchs”, dok istovremeno na Fakultetskom vijeću apsolutno nitko nije glasao protiv produljenja njenog radnog odnosa. “Jedini mogući zaključak je da je anonimna predstavka lažna pa me tim više čudi što ipak nije provjerena prije djelovanja”, piše Jurković. Dodaje i kako osobno smatra da je ovdje riječ, u suštini, o revanšizmu.

Akademkinja: ‘Ovo je zbog mog postupanja u Savjetu’

Zaključuje, naime, da se ovime procedura razvlači kako se predmet ne bi riješio do 30. rujna, kada Žic Fuchs istječe ugovor o radu. Sve je to zato što se, piše Jurković, želi spriječiti akademkinju u njenom daljnjem angažmanu u Sveučilišnom savjetu. Ovdje je važno podsjetiti da je Žic Fuchs potpredsjednica Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire zakonitost rada Sveučilišta. Na čelu mu je šef HGK Luka Burilović, koji gotovo dvije godine nije sazivao sjednice toga tijela. Na inicijativu Žic Fuchs, Savjet se konačno pokreće u veljači uslijed skandala seksualnog uznemiravanja.

Žic Fuchs tada je na Savjetu oštro istupala i tražila niz objašnjenja za krizno stanje na Sveučilištu, a žustro je istupala i na tematskoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje o stanju na Sveučilištu. Da je njen kritički angažman u Savjetu razlog zbog kojega joj se ukraćuje daljnji rad na Sveučilištu, smatra i sama Žic Fuchs. Ističe kako su šefica povjerenstva Matijević-Sokol i koordinator Čović, rukovodeći se anonimnom predstavkom, “prekoračili svoje ovlasti i zlorabili ih”, sve da bi otegli proceduru čime bi se premašio rok za produljenje njenoga ugovora.

“Ne mogu se oteti dojmu kako se zlouporaba i prekoračenje ovlasti u postupku produljenja mog ugovora nakon 65. godine života događala zbog moje dužnosti, uloge i postupanja u Sveučilišnom savjetu. Ključno je pitanje zašto je rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras dopustio navedene radnje te ih nije spriječio i osigurao zakonitost procedure”, piše akademkinja. Dodaje i kako je sjednicu povjerenstva, na kojoj je zaprimljena anonimna predstavka u njenom slučaju, “de facto vodio” prorektor Čović.

Intrigantno produljenje rada prorektora Čovića

Navodi i kako su pojedini članovi nacionalnog Matičnog odbora za filologiju bili pod pritiskom da uskrate zeleno svjetlo za nastavak njenoga rada. Pritisci su, tvrdi, dolazili “i od zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija do visoko pozicioniranih vodećih ljudi u strukturama akademske zajednice”. Senatu se, ubrzo nakon pisma Žic Fuchs, obratio prozvani prorektor Čović i napisao da je akademkinja iznijela “niz lažnih optužbi i insinuacija” na njegov račun čime je, tvrdi, povrijedila njegovo profesionalno dostojanstvo, čast i ugled.

Najavljuje da će se “na drugom mjestu i u proceduralnoj formi” razračunati s, kako kaže, pamfletom profesorice. “Skandalozna je činjenica da se kandidatkinja u postupku koji je analogan izbornom, pojavljuje kao arbitar u svom vlastitom predmetu i pritom insinuira, konfabulira te lažno optužuje tijela i osobe s čijim radom nije zadovoljna”, zaključuje prorektor Čović, ključna osoba Sveučilišta za kadrovska pitanja. Iako je dekan Filozofskog Jurković tražio da se u ovotjednu sjednicu Senata ipak uvrsti točka o produljenju radnog odnosa Žic Fuchs, to se nije dogodilo.

Na kraju, istaknimo jedan kuriozitet. Tandem Čović – Matijević-Sokol, koji je na meti kritika akademkinje za prekoračenje ovlasti u njenom slučaju, također je u nekoliko navrata tražio – i dobio – odobrenja za vlastita produljenja rada nakon 65. godine. Posebno je bilo intrigantno Čovićevo posljednje produljenje 2019. godine, kada je Čoviću odobreno da dalje radi, suprotno odluci Ustavnog suda. Telegram je o tome opširno izvještavao.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu