Politika & Kriminal

Jedne novine u Meksiku objavile su da se gase jer tamo masovno ubijaju novinare i nitko zato nije kažnjen

Urednik je čitatelje obavijestio u oproštajnom pismu naslovljenom 'Adios'

FOTO: novinar

Jedne novine u meksičkom gradu Juárezu, koji graniči sa SAD-om, objavile su da se gase zbog nekažnjavanog ubijanja novinara koje je poprimilo takve razmjere u zemlji da je postalo preopasno nastaviti s daljnjim objavljivanjem lista, pišu svjetski mediji.

Oscar Cantu Murguia, glavni urednik novina Norte, čitatelje je o svojoj odluci obavijestio u oproštajnom pismu naslovljenom ‘Adios’ (Zbogom), a koje je objavljeno na naslovnici novina, i u digitalnom izdanju. U njemu se dotaknuo i nedavnog ubojstva novinarke Miroslave Breach u gradu Chihuahua koji se, baš kao i Juárez, nalazi u državi Chihuahua.

Breach je bila reporterka nacionalnih novina La Jornada, a surađivala je i s novinama Norte. Upucana je s osam metaka u svom autu. Jedno od njezine djece je bilo s njom u vozilu, ali nije ozlijeđeno. Ubojica je ostavio poruku u kojoj piše: “Zato što si bila lajavica”.

‘Ne želim da moji suradnici više plaćaju životom’

U pismu u kojem objavljuje odluku o gašenju novine, Cantu je napisao: “Na današnji dan, cijenjeni čitatelji, obraćam vam se kako bih vas izvijestio da sam donio odluku o zatvaranju novina zbog činjenice da nema garancije ni sigurnosti da bismo mogli prakticirati kritičko novinarstvo. U ovih 27 godina borili smo se protiv struje, bili napadani i kažnjeni od pojedinaca i vlada jer smo razotkrivali njihove loše prakse i korumpirane radnje koje su činile štetu ovog gradu i ljudima koji žive u njemu”.

“Sve u životu ima svoj početak i kraj, za sve postoji cijena koja se mora platiti. I ako je ovo život, ja nisam spreman da više niti jedan od mojih suradnika plaća životom, kao ni ja sam”, nastavio je. Dodao je kako se borba nastavlja iz drugih rovova te da će i dalje doprinostiti svom gradu i ostati vjeran svojim idealima. Glasnogovornik Nortea za The Guardian je rekao da će njihovo online izdanje i dalje postojati.

Najmanje 38 ubijenih novinara od 1992. godine

Najmanje 38 novinara ubijeno je u Meksiku od 1992. godine zbog motiva koji su povezani s njihovim radom, prema Odboru za zaštitu novinara. Organizacija iz New Yorka koja štiti novinare tvrdi da je još 50 novinara ubijeno u tom istom periodu zbog razloga koji su ostali nerazjašnjeni.

“Meksiko prolazi kroz duboku i razmahanu krizu slobode izražavanja. To utječe na Meksikance, a ne samo na novinare, jer činjenica je da se novine gase, uskraćuju se ljudima informacije koje trebaju kako bi donosili informirane odluke”, rekao je Carlos Lauria, viši koordinator Odbora.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu